Θετικό report από την UBS για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023
Θετική έκπληξη από την Ελλάδα και το 2023 όσον αφορά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ προβλέπει η UBS, ανεβάζοντας τον πήχη στο 3% από 2,5%, έχοντας αναθεωρήσει όμως την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του 2022 στο 5% από 6,4%.
Στην ανοδική αναθεώρησή της για φέτος συνέβαλαν μία σειρά από λόγοι, όπως η μείωση των τιμών της ενέργειας και κατ’ επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων που θα ενισχύσουν το ΑΕΠ.
Θα συμβάλει επίσης ο χαμηλότερος πληθωρισμός, λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας, για τον οποίο αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος ή περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών (consensus).
Η μείωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η οποία μπορεί να φθάσει το 8% έως 9,5% θα διαμορφώσει υψηλότερα απ’ ό,τι εκτιμούσε τους πραγματικούς μισθούς και συνεπώς και την κατανάλωση.
Επιπλέον, το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 εκτιμάται ότι ήταν 0,5% έως 0,7% του ΑΕΠ χαμηλότερο από τον στόχο του 1,7% ενώ και το 2023 προβλέπεται να υπάρξει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο του 0,7% του ΑΕΠ.
Τέλος, η UBS προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη και για την Ευρωζώνη και συγκεκριμένα στο 0,8% από 0,2%, κάτι που θα ενισχύσει επίσης το ελληνικό ΑΕΠ μέσω του εξωτερικού εμπορίου.
Τα ελληνικά ομόλογα
Για τα ελληνικά ομόλογα, η UBS αναμένει ότι η μείωση των spreads από την αρχή της φετινής χρονιάς - παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, την έναρξη της διαδικασίας μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της και το ρεκόρ προσφοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη – θα συνεχιστεί καθώς οφείλεται σε θεμελιώδεις μακροοικονομικούς παράγοντες και δεν προβλέπεται αύξηση του πολιτικού κινδύνου της χώρας λόγω των επικείμενων εκλογών.
Αν και η εκλογική αβεβαιότητα θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στα spreads κατά την προεκλογική περίοδο, η UBS πιστεύει ότι μια επιστροφή τους στις 250 μ.β. ή υψηλότερα είναι πλέον ένα λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς τα περιφερειακά spreads είναι πολύ ανθεκτικά.
Επιπλέον, η μέση διάρκεια του χρέους της Ελλάδας είναι περίπου 20 έτη και παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη. Μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα φέτος θα δώσει σημαντική ώθηση για τα ελληνικά ομόλογα και θα είναι σημαντικός παράγοντας για περαιτέρω υπεραπόδοσή τους, σύμφωνα με την UBS.
Θετική για τις τράπεζες
Για τις ελληνικές τράπεζες, η UBS αναφέρει ότι κινούνται προς διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων τους, καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα ενεργητικού και υγιή κεφαλαιακή θέση. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, λόγω της στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα στηρίξει την επιτάχυνση της αύξησης των καθαρών εσόδων τους από επιτόκια.
Οι νέες προβλέψεις και η υγιής κεφαλαιοποίηση θα στηρίξουν τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για επαναφορά μερισμάτων το 2023, κατά την άποψη της UBS.