Γερμανικό «βέτο» στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
Το πρώτο εμπόδιο στην Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευωρπαϊκής Ενωσης ορθώθηκε από τη Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ
«Η Γερμανία έχει εποικοδομητική στάση έναντι των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, αλλά κάποιες από αυτές κινούνται σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κρίστιαν Λίντνερ από την Φινλανδία όπου βρίσκεται
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ξεκίνησαν, Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου χθες τη συζήτηση για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να προσαρμοστούν αυτοί στη μετά την πανδημία πραγματικότητα των υψηλών χρεών και της ανάγκης μεγάλων επενδύσεων για την ανάταξη των οικονομιών της Ευρωζώνης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου τον Μάρτιο.
«Χρειαζόμαστε μία πιο ρεαλιστική μεθοδολογία», σημείωσε ο Λίντνερ κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανόνες για το χρέος πρέπει να είναι ξεκάθαροι, με αριθμητικές αναφορές και ορόσημα.
Από την πλευρά της η Φινλανδή ομόλογός του, Αννίκα Σααρίκο, είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά ερωτήματα ακόμη στο τραπέζι, όπως το ποια είναι τα νέα εργαλεία και σε ποιες στατιστικές βασίζονται για να είναι συνατή η σύγκριση μεταξύ των κρατών – μελών. «Υπάρχουν κάποια θέματα, στα οποία συμφωνούμε, αλλά χρειάζονται ακόμη πολλές συζητήσεις», πρόσθεσε η κυρία Σααρίκο.
Η διάρκεια της προσαρμογής
Ο κ. Λίντνερ είπε ότι το έλλειμμα και ο λόγος του χρέους θα πρέπει να μειώνονται ταυτόχρονα σε κάθε φάση της προσαρμογής.
«Διαφορετικά, θα μπορούσε κανείς να συνάγει από τις προτάσεις της Κομισιόν ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο μόνο στο τέλος της πολυετούς φάσης προσαρμογής. Αυτό δεν είναι αρκετά φιλόδοξο», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Λίντνερ είπε ακόμη ότι η αλλαγή των κανόνων του Μάαστριχτ που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και το χρέος του 60%, θα ήταν κακό σήμα για τις αγορές.
Η Κομισιόν έχει προτείνει ξεχωριστές διαδρομές μείωσης του χρέους για τις χώρες μέσα από συζητήσεις με κάθε μία από αυτές αντί για κανόνες που θα ισχύουν για όλες, μία πρόταση που δεν δέχεται η Γερμανία.
«Χρειαζόμαστε μία προσέγγιση που θα βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες», είπε ο κ. Λίντνερ εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών και της Κομισιόν.