Ξέμπλεξε το κουβάρι με τις ρυθμίσεις οφειλών - Τι ισχύει για τις παλιές, τις νέες και τους συνεπείς
Το νέο πλαίσιο εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Επί της ουσίας και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων και επιπλέον έρχεται να προστεθεί μια νέα ρύθμιση 72 δόσεων για συνεπείς φορολογούμενους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών:
1. Αναβιώνουν οι 72 ή 120 δόσεις για όσους τις απώλεσαν ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 με προϋπόθεση την καταβολή δυο μηνιαίων δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 .Την τρέχουσα και μια επιπλέον που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις. Με την επανένταξη στη ρύθμιση αναβιώνουν όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης των 120 δόσεων όπως είναι η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Υποχρεωτικά, όμως,όλες οι αρρύθμιστες οφειλές εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε έναν μήνα από την επανένταξη στην παλαιά ρύθμιση.
2. Εισάγεται νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσα και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Η εισήγηση Βεσυρόπουλου
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βεσυρόπουλος κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου έχουν ως εξής:
«Η Κυβέρνησή μας από τις πρώτες μέρες της θητείας της, προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σε συνέχεια των μέτρων που παρουσιάστηκαν από τους κυρίους Υπουργούς, θα προχωρήσω σε περαιτέρω ανάλυση των θεμάτων που άπτονται της φορολογικής πολιτικής.
Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2019, προχωρήσαμε σε σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση και διεύρυνση του νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών.
Δεν σταματάμε όμως στις παρεμβάσεις που έχουμε ήδη κάνει έως τώρα.
Με στόχο την εύρυθμη εξυπηρέτηση των φορολογικών οφειλών αλλά και την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων, προχωράμε σε 2 νέες πρωτοβουλίες:
Καταρχήν, παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 01/02/2023.
Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Περαιτέρω για τους ίδιους οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 120 ή 72 δόσεων και παράλληλα έχουν αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές ρυθμίσεις, δηλαδή των 120 ή 72 δόσεων, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντας τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.
Για να γίνουν πιο κατανοητά όλα όσα μόλις ανέλυσα, παραθέτω τα εξής παραδείγματα:
1ο παράδειγμα: Έχω ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2022.Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
2ο παράδειγμα: Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
Η δεύτερη πρωτοβουλία μας αφορά τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Για αυτόν τον συνεπή, λοιπόν, φορολογούμενο, εισάγουμε νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Επιπλέον για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Και τέλος, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσα και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Θα παραθέσω κι εδώ σχετικά παραδείγματα:
1ο παράδειγμα: Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχα ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές.
2ο παράδειγμα: Δημιούργησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Αυτές τις οφειλές μπορώ πλέον να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
3ο παράδειγμα: Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022.
Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022, τα οποία μπορώ πλέον να εντάξω στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εντός μηνός από την ένταξή μου στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Με αυτές τις δύο πρωτοβουλίες, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, αλλά και με τρόπο δίκαιο για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Κυρίες και Κύριοι,
Στα πλαίσια των πολλαπλών μειώσεων των φορολογικών επιβαρύνσεων τις οποίες θεσμοθετούμε από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας, προχωράμε επιπλέον στα εξής:
Επεκτείνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τη μείωση του ΦΠΑ που έχει θεσμοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά.
Ειδικότερα, παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%:
-στις μεταφορές προσώπων,
-στον καφέ,
-στην εστίαση,
-στα μη αλκοολούχα ποτά,
-στο τουριστικό πακέτο,
-στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης,
-στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων και
-στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:
-σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης,
-στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, και
-στα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα οποία θυμίζω ότι εντάχθηκαν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Και τέλος, για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας, καθιερώνουμε και για το 2023, όπως ίσχυσε και για το 2022, μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο.
Υπενθυμίζω ότι το 2022, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Εννοείται ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις παρεμβάσεις που μόλις αναλύσαμε, αποδεικνύει τη διαρκή στήριξή της στην κοινωνία και στους πολίτες».