Συμφωνία στο Ecofin για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Ευρεία συμφωνία ως προς την επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπήρξε στη σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ecofin.
Μεταξύ των βασικών αρχών της συμφωνίας είναι η ευελιξία στον σχεδιασμό των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και η πιο δυναμική επιτήρηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών .
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη συνεδρίαση του Ecofin έγινε σημαντική και εποικοδομητική συζήτηση και φάνηκε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ορισμένες κρίσιμες αρχές και στόχους, όπως:
-διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών μέσα από τον συνδυασμό σταδιακών δημοσιονομικών προσαρμογών με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
-μεγαλύτερη εστίαση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με βάση τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά σχέδια των χωρών – μελών
καλύτερη αντανάκλαση των δημοσιονομικών προβλημάτων που έχει η κάθε χώρα στον σχεδιασμό των σχεδίων αυτών
-πιο δυναμική εποπτεία μακροοικονομικών ανισορροπιών που θα επιτρέπει τον εντοπισμό νωρίτερα ανισορροπιών
«Χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, «αξιόπιστους κανόνες για να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους σε όλη την ΕΕ. Στόχος μας είναι όλες οι χώρες – μέλη να έχουν βιώσιμες δημοσιονομικές θέσεις, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων».
Σημαντικές διαφορές
Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των χωρών, με τον κ. Ντομπρόβσκις να σημειώνει ότι σε ορισμένα σημεία χρειάζονται ακόμη συζητήσεις και δουλειά.
«Για παράδειγμα, η επίτευξη μίας σωστής ισορροπίας μεταξύ της ιδιοκτησίας και των ειδικών χαρακτηριστικών κάθε χώρας από τη μία πλευρά και της ίσης μεταχείρισης των χωρών – μελών καθώς και της προβλεψιμότητας και της διαφάνειας από την άλλη», σημείωσε.
Υπάρχουν ακόμη πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν, συνέχισε, αλλά σημείωσε ότι μπορεί να πει κανείς ότι «θέσαμε ισχυρό για μία καθαρή θέση του Συμβουλίου τον Μάρτιο».
Η συζήτηση επομένως που θα γίνει τον επόμενο μήνα θα είναι σημαντική, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει ότι ο στόχος πρέπει να είναι μία συμφωνία στα πιο πιεστικά θέματα, όπως και η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο.
Η Κομισιόν, είπε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της αμέσως μετά το Συμβούλιο του Μαρτίου.
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επιτύχουμε συμφωνία, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ – υψηλό πληθωρισμό και αυξήσεις των επιτοκίων, για παράδειγμα. Υπάρχει ανάγκη ενός ισχυρού συντονισμού της δημοσιονομικής και της οικονομικής πολιτικής και ισχυρής επιτήρησης», σημείωσε.