Το Eurogroup ζητεί την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης
Ειδική αναφορά στην ανάγκη σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης και στον πληθωριστικό κίνδυνο που ελλοχεύει από τις αυξήσεις των μισθών έκανε το σημερινό Eurogroup.
Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι στάθηκε στην ενθαρρυντική εικόνα που προκύπτει από την πορεία της ενεργειακής αγοράς, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ, βοήθησαν ώστε να επανέλθει η ισορροπία ανάμεσα στα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης και να υποχωρήσουν οι τιμές. Με τον τρόπο αυτό δεν επετράπη στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο!
Η υποχώρηση των τιμών, επεσήμανε ο κ. Τζεντιλόνι, πρέπει να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης και να διατηρήσουν μόνο αυτά που είναι περισσότερο στοχευμένα.
«Θα τις ενθαρρύνουμε προς την κατεύθυνση αυτή» σχολίασε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως υπάρχει ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για την ποιοτική βελτίωση των μέτρων, την απόσυρση των πιο δαπανηρών και λιγότερο αποτελεσματικών κι αυτών που δεν ωφελούν τους πιο αδύναμους.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, καθώς σίγουρα οι ενεργειακές τιμές παραμένουν ψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν ευμετάβλητες. Γι’ αυτό η ΕΕ θα επιμείνει στο εργαλείο της κοινής προμήθειας αερίου, όχι νωρίτερα από το τέλος του τριμήνου, για να υποστηριχθεί η αναπλήρωση των αποθεμάτων πριν την επόμενη (χειμερινή) περίοδο.
Για τον ίδιο σκοπό η Κομισιόν θα προχωρήσει και το ζήτημα των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος.
Ανάλογη θέση υιοθέτησε, στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι οι ενεργειακές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά και τα εφιαλτικά σενάρια για το χειμώνα δεν επιβεβαιώθηκαν. Αν και οι τιμές παραμένουν πολύ ψηλά καθιστώντας σημαντικό το να συντηρηθούν τα μέτρα εξοικονόμησης της κατανάλωση και να διαφοροποιηθούν οι προμηθευτές ενέργειας.
Ο κ. Ντόναχιου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, με αφορμή και τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, εξηγώντας πως παρά την ανάγκη να στηριχτεί η αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων είναι απαραίτητο να μην γίνει με τρόπο που θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό αγγίζει και την αγορά εργασίας, δεδομένων των πιέσεων των εργαζομένων για αυξήσεις των μισθών.
Η Κομισιόν, στις σημερινές εκτιμήσεις της, προέβλεψε πως η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση, ενώ προέβλεψε και υποχώρηση του πληθωρισμού, αν και σταθερά πολύ πάνω από το 2% που θέτει η ΕΚΤ.