Ενεργειακή κρίση: Ογδοη η Ελλάδα στις δαπάνες για μέτρα στήριξης
Σε 9,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εκταμιευθεί από τα κρατικά ταμεία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Στα 800 δισ. ευρώ ο λογαριασμός συνολικά για την Ευρώπη.
Περί τα 800 δισ. ευρώ βρίσκεται ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση που πήραν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel.
Η Ελλάδα ήταν πρώτη έως το καλοκαίρι του 2022 αναφορικά με τα ποσά που είχε διαθέσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως ποσοστό του ΑΕΠ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 8η θέση καθώς μία σειρά άλλων χωρών έχουν αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο.
Το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει έως σήμερα η Ελλάδα ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,2% του ΑΕΠ της ή σε 898 ευρώ κατά κεφαλήν.
Πακέτο μαμούθ από τη Γερμανία
Την πρώτη θέση σε απόλυτα ποσά έχει με μεγάλη διαφορά η Γερμανία, η οποία έχει δεσμεύσει 268,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,5% του ΑΕΠ της και σε 3.221 ευρώ κατά κεφαλή. Η Βρετανία (103,3 δισ. ευρώ), η Ιταλία (99,3 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (92,1 δισ. ευρώ) ακολουθούν στην κατάταξη.
Ως ποσοστό στο ΑΕΠ, την πρώτη θέση έχει η Σλοβακία με 9,3% και ακολουθείται από τη Γερμανία, ενώ στην κατά κεφαλή δαπάνη πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με 3.765 ευρώ, ακολουθούμενο από τη Δανία και τη Γερμανία.
Συνολικά, οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ αν προστεθούν και η Βρετανία και η Νορβηγία, ο συνολικός λογαριασμός αυξάνεται στα 792 δισ. ευρώ έναντι 706 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, όταν είχε κάνει την προηγούμενη επικαιροποίηση το Bruegel.
Μέτρα χωρίς συγκεκριμένη στόχευση
Σύμφωνα με το Bruegel, οι κυβερνήσεις εστίασαν κυρίως σε μη στοχευμένα μέτρα στήριξης για να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας που πλήρωναν οι καταναλωτές, όπως στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στη βενζίνη ή σε πλαφόν στις λιανικές τιμές ρεύματος.
Το ινστιτούτο σημειώνει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για να μπορούν οι χώρες να συνεχίσουν να παίρνουν τέτοια γενικά μέτρα.
«Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που αποτελούν de facto επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων», οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ενθαρρύνουν περισσότερο πολιτικές στήριξης του χαμηλότερου 40% των εισοδημάτων και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, δήλωσε ο αναλυτής του ινστιτούτου, Τζιοβάνι Σγκαραβάτι.
Η χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τα ενεργειακά μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν εν μέσω της συζήτησης που γίνεται στην ΕΕ για την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων κρατικής βοήθειας αναφορικά με πράσινες επενδύσεις καθώς η Ευρώπη έχει να ανταγωνισθεί τις επιδοτήσεις που δίνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Οι προτάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε χώρες της ΕΕ ότι θα διαταραχθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ καθώς θα είναι σε πλεονεκτική θέση η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις.