Ξεκινάει εντός του 2023 η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ της ΕΚΤ

Ξεκινάει εντός του 2023 η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού ευρώ της ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 23:37 Δημιουργία 06/02/23, 19:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε δοκιμαστική εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από φέτος το ψηφιακό ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η δοκιμαστική αυτή εφαρμογή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία τριετία, καθώς τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η διερευνητική φάση για τον σχεδιασμό του νέου μέσου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι για τις πληρωμές τους.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε στα τέλη του 2020 ευρεία διαβούλευση για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ψηφιακό της νόμισμα, το οποίο θα κυκλοφορεί παράλληλα με το ευρώ που χρησιμοποιούμε σήμερα, δηλαδή με τη μορφή μετρητών και καταθέσεων.

Η μεγάλη ώθηση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα οδήγησε την ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, να σχεδιάσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, για να διευκολύνουν τους πολίτες στις συναλλαγές τους χωρίς να διατρέχουν τους κινδύνους από τη χρήση των crypto.

Εγγυημένη η αξία του

Το περσινό κραχ των crypto δεν επηρεάζει το έργο της κεντρικής τράπεζας ως προς την έκδοση του δικού της νομίσματος, η αξία του οποίου θα είναι εγγυημένη, όπως ακριβώς και των μετρητών.

Από τις δοκιμές που έχουν γίνει στο πλαίσιο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) με ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC), προέκυψε ότι με αυτά μπορεί να πραγματοποιούνται ταχύτερα και φθηνότερα οι πληρωμές, ιδιαίτερα όσον αφορά διασυνοριακές συναλλαγές.

Ανήσυχες οι τράπεζες

Από την άλλη πλευρά, τα πλεονεκτήματα αυτά του ψηφιακού ευρώ οδήγησαν σε ανησυχίες από την πλευρά των τραπεζών ότι θα μπορούσαν να χάσουν έσοδα που έχουν σήμερα με τη μορφή τελών και προμηθειών που χρεώνουν για υπηρεσίες τους, όπως τη μεταφορά εμβασμάτων.

Ο υπεύθυνος της ΕΚΤ για το ψηφιακό εγχείρημα, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα δημόσιο αγαθό, οπότε είναι λογικό οι βασικές του υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν, χωρίς να υπάρχουν χρεώσεις».

Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να τηρεί λογαριασμούς και να κάνει μέσα από αυτούς τακτικές συναλλαγές, λειτουργώντας έτσι ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες. Πάντως, ξεκάθαρη πρόθεση της ΕΚΤ είναι «να μην θέσει προϋποθέσεις στο πως, στο πότε και σε ποιους θα μπορούν να γίνουν πληρωμές με ψηφιακό ευρώ», πρόσθεσε ο Πανέτα.

Ηδη κατά τη φάση της διαβούλευσης, η ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει επίσης ότι θα τεθεί ένα ανώτερο όριο στο ποσό των ευρώ που θα μπορούσε να πάρουν οι πολίτες ψηφιακά.

Το αγκάθι του απορρήτου

Ο κ. Πανέτα σημείωσε ότι πρόθεση της ΕΚΤ να μην έχει πρόσβαση σε ατομικά στοιχεία χρηστών δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί πρακτικά, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ζητήματα φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διακίνησης κονδυλίων από τρομοκρατικές ομάδες.

Ετσι, αναζητείται ακόμη η φόρμουλα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά.

Το 43% που είχαν συμμετάσχει στη διαβούλευση της ΕΚΤ πριν από δύο χρόνια ήθελαν το ψηφιακό ευρώ να διασφαλίζει κυρίως το απόρρητο των συναλλαγών τους, ενώ άλλα χαρακτηριστικά που θεωρούσαν σημαντικά ήταν η ασφάλεια (18%), η ικανότητα πληρωμών σε όλη την Ευρωζώνη (11%), η μη ύπαρξη πρόσθετου κόστους (9%) και η δυνατότητα χρήσης του και offline (8%).

Ψηφιακά νομίσματα σε 11 χώρες

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κόμβου Καινοτομίας της BIS, Cecilia Skingsley, έντεκα χώρες έχουν ήδη καθιερώσει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, ενώ περισσότερες από 100 ακόμη, στις οποίες αντιστοιχεί το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ, βρίσκονται σε φάση διερεύνησης ή δοκιμαστική.

Η Κίνα, για παράδειγμα, θα επεκτείνει την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού γουάν της στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.

Σε φάση δοκιμών βρίσκεται και η Fed, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Βρετανίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και την Ρωσίας έχουν κάνει επίσης σημαντικά βήματα.

Η χρήση, πάντως, των CBDC θα γνωρίζει όρια καθώς δεν θα υπάρχει πλήρης διασύνδεση μεταξύ περιοχών. «Δεν θα έχουμε ποτέ πλήρη διασυνδεσιμότητα», είπε η Skingsley προσθέτοντας ότι η BIS θέλει τα νομίσματα αυτά να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτα.

«Θα υπάρχουν πολλές τριβές και δεν θα είναι πρόθυμες όλες οι χώρες να συνεργασθούν πλήρως με όλες τις άλλες χώρες στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε