Αισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι για μείωση του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει κοντά σε ιστορικό υψηλό, ωστόσο οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για το πως θα κινηθούν οι τιμές έχουν επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.
Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, το επίπεδο ανησυχιών των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό βρίσκονται κοντά, ή λίγο υπό το μέσο όρο των αντίστοιχων του 1999 όταν πρωτοεμφανίστηκε το ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα της Κομισιόν. Όλα αυτά αποτελούν καλά νέα για την ΕΚΤ η οποία ήλπιζε να περιορίσει τις εκτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις τιμές αυτές.
Παρά τις θετικές αυτές προβλέψεις, όμως, ο πληθωρισμός αυτός καθαυτός παραμένει σε υψηλότερα από τα αποδεκτά επίπεδα. Ακόμα κι αν αυτός έχει επιστρέψει σε μονοψήφιο αριθμό τη στιγμή που οι τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζουν πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θεωρείται αναγκαία και πρέπει να συνεχιστεί.
Ας δούμε πως κυμαίνονται οι εκτιμήσεις των πολιτών για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Γερμανία: Ένας αιώνας έχει περάσει από τον υπερπληθωρισμό ο οποίος κατέστρεψε τη γερμανική οικονομία και ο φόβος του υψηλού πληθωρισμού παραμένει μέρος του «γερμανικού DNA», δικαιολογώντας το αυξημένο επίπεδο ανησυχίας των Γερμανών. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όμως, και ο ηπιότερος από τον αναμενόμενο χειμώνα έχουν περιορίσει τους φόβους για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση έχει στηρίξει σημαντικά τόσο την οικονομία της χώρας όσο και τους καταναλωτές, προστατεύοντάς τους από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι πολίτες ανησυχούν λόγω της πρόσφατης απόφασης για μερική άρση των προγραμμάτων αυτών.
Ιταλία: Αν και ο πληθωρισμός στην Ιταλία είναι υψηλότερος του μέσου όρου της υπόλοιπης Ευρωζώνης, οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Η νέα κυβέρνηση Μελόνι έχει ήδη ξοδέψει 75 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών, συμπεριλαμβανoμένων των φοροελαφρύνσεων στις τιμές της βενζίνης.
Ισπανία: Η Ισπανία ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 10 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα κατέγραψε σημαντική πτώση τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρο Σάντσεθ έχει άρει μεν το μέτρο επιδότησης των καυσίμων αλλά έχει εισάγει νέες φοροελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά το καλάθι της νοικοκυράς.
Κροατία: Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωζώνη αυτόν το μήνα έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, αυξάνοντας παράλληλα και την ανησυχία των καταναλωτών. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ζήτησε από τις εταιρείες να επιστρέψουν τις τιμές τους σε επίπεδα Δεκεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε ελέγχους στην αγορά με τσουχτερά πρόστιμα για όσους κερδοσκοπούν.