Αυξήσεις έως και 30% σε 500 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Νέες αυξήσεις τιμών φέρνει το 2023 σε 500 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, την ώρα που ήδη έχουν παρατηρηθεί ανατιμήσεις της τάξης του 5% έως 10% σε γαλακτοκομικά, κρέατα και απορρυπαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7,6% (από 8,8% τον Νοέμβριο), στα τρόφιμα τρέχει με διπλάσια ταχύτητα υπερβαίνοντας το 15%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός δεν πλήττει όλους το ίδιο: Το 1/5 του πληθυσμού πλήττεται από πληθωρισμό της τάξης του 16%. Ενδεικτικό είναι ότι για έναν πολίτη με αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ το μήνα, ο πληθωρισμός είναι περί το 13% με 14%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων στα προϊόντα θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση τα φτωχά νοικοκυριά. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν προϊόντα με τιμολόγια που έχουν μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα. Σημειώνεται δε, ότι σε 238 προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί οι ποσότητες στις συσκευασίες ώστε να «καμουφλαριστούν» οι αυξήσεις.
Πόσο αυξάνονται οι τιμές
Ανατιμήσεις που θα φτάσουν ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό, αναμένεται να υπάρξουν σε τουλάχιστον 500 προϊόντα σούπερ μάρκετ από μεθαύριο, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου:
-Παιδικές πάνες έως 30%
-Απορρυπαντικά έως 30%
-Σαμπουάν έως 30%
-Ξυραφάκια έως 30%
-Σοκολατοειδή έως 30%
-μπεσαμέλ έως 30%
-ζυμαρικά και σάλτσες έως 29%
-λουκούμια έως 27%
-λιαστές ντομάτες έως 20%
-μπάρες δημητριακών και κονσέρβες λαχανικών έως 19%
-καθαριστικά σπιτιού έως 18%
-τυριά, μπισκότα και φρυγανιές έως 16%
-ζωοτροφές έως 15%
-ελαιόλαδο έως 14%
-ρύζι 13%
Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα
Σύμφωνα με τον οικονομέτρη Γιώργο Αδαλή, οι αυξήσεις εμφανίστηκαν με το... καλημέρα στην αυγή του νέου έτους. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το θέμα της ακρίβειας θα μας απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο. «Το δεύτερο κύμα ακρίβειας που έρχεται τώρα οφείλεται σε πράγματα που έχουν γίνει 3-4 μήνες, γιατί στην οικονομία δεν πατάμε ένα κουμπί και μεταφέρονται οι αυξήσεις ή οι μειώσεις αντίστοιχα, στις τιμές: Υπάρχει μία διαδικασία», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαλή, όταν μιλάμε για αγροτική οικονομία, που παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η συγκομιδή, ο θερισμός, οι εργασίες των αγροτών, η αύξηση τιμών των προϊόντων οφείλεται στο ότι οι αγρότες είχαν παράξει πάρα πολλά αγαθά με πανάκριβες τιμές diesel όλη την προηγούμενη αγροτική χρονιά.
«Τώρα έρχονται αυτές οι αυξήσεις. Υπάρχουν τιμές οι οποίες ήταν κρατημένες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σκόπιμα κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πουλούσαν με «συμπιεσμένα» περιθώρια κέρδους, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί».
«Εάν πάρουμε για παράδειγμα τις αυξήσεις στα σιτηρά έως και 19%, τα κρέατα 17%, τα ψάρια και τα αυγά είχαν και αυτά μία άνοδο, πήραν την προηγούμενη φορά τα αυγά γύρω στο 28% και 12-14% τα λαχανικά, τα γλυκά, οι καφέδες και οι χυμοί», όπως εξήγησε.
«Επιπλέον φαίνεται στο ελαιόλαδο. Εάν κάποιος δει την τιμή του παραδοσιακού τενεκέ του 15λιτρου, ο οποίος για παράδειγμα σε άλλες περιοχές το πουλούσαν από 50 έως 70 ευρώ, σε άλλες 55 ευρώ, τώρα, ξεκινάει από τη βόρεια Ελλάδα από 70 ευρώ και άλλου 75 ευρώ».