Γεωργιάδης: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία και για "καλάθι παιχνιδιών"»
Εντός της εβδομάδας θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα ισχύσει για την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ θα αποσαφηνιστεί εάν θα υπάρξει ανάλογο «καλάθι» για την αγορά παιχνιδιών, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.
«Με απασχολεί το ζήτημα, ως πατέρας και ως πολιτικός, να υπάρχει μια ευκαιρία για να έχουν όλα τα παιδιά τα παιχνίδια τους. Υπάρχουν θέματα και ανταγωνισμού που πρέπει να δούμε. Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία, υπάρχει διάθεση και από τα καταστήματα για αυτό. Οπως υπάρχει το καλάθι στα σούπερ μάρκετ, θα υπάρχει καλάθι για τα παιχνίδια», δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1.
Ο υπουργός είπε ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει αποδοχή, καθώς σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ τουλάχιστον 4 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από αυτό αν και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.
Το εορταστικό καλάθι
Σε ότι αφορά στο εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «στις γιορτές υπάρχει διαφορά στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται με το εορταστικό τραπέζι, καθώς το καλάθι ακολουθεί τις καταναλωτικές συνήθειες. Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμώντας το καλάθι πιέζουν τις αλυσίδες και τον ανταγωνισμό ώστε να πέσουν οι τιμές. Δεν θέλουμε να ξεχειλώσει πάρα πολύ το καλάθι, διότι τότε θα δημιουργηθούν δύο προβλήματα: θέλουμε να ελέγχουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα για να πιέζουμε τα σούπερ μάρκετ να μειώνουν τις τιμές και δεύτερον εάν είναι πολλά τα προϊόντα, δεν θα μπορούν οι αλυσίδες να κάνουν μειωμένες τιμές για όλα».
«Το καλάθι δεν μπορεί να χτυπήσει τον πληθωρισμό. Σκοπός του καλαθιού είναι το κόστος για το γιορτινό τραπέζι, που σε κάθε περίπτωση θα είναι υψηλότερο από πέρσι, να είναι χαμηλότερο από όσο ήταν για αγορά των ίδιων προϊόντων πριν από έναν μήνα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Τα καυσόξυλα
Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα, ανέφερε ότι λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρών που αποτελούν βασικό τροφοδότη της Ευρώπης σε ξυλεία, υπάρχει άνοδος των τιμών, η οποία όμως συγκρατείται όπως διευκρίνισε, λόγω των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση για απαγόρευση εξαγωγών, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην Ελλάδα και επομένως μεγαλύτερη προσφορά και δεύτερον έχει επιβληθεί περιορισμός στο περιθώριο κέρδους.
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ερωτηθείς για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ο υπουργός είπε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε μέσω του εκβιασμού του πληθωρισμού, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να κάνουν το χατίρι της Ρωσίας. Αυτή είναι η έννοια του πολέμου που ζούμε. Είναι πολύ σύνθετη η απόφαση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 ευρώ το βαρέλι. Δεν είναι μικρό το ποσό».
Τα επιτόκια των τραπεζών
Σχετικά με τα επιτόκια των τραπεζών και την κυβερνητική πίεση για μέτρα υπέρ των πελατών τους, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η κάθε κρίση έχει παράπλευρες συνέπειες. Ο πόλεμος φέρνει πληθωρισμό και για να φρενάρει, οι τράπεζες έκαναν το χρήμα πιο ακριβό, για να καταναλώνουμε λιγότερο, να πιεστεί η αγορά και να μειωθεί ο πληθωρισμός».
«Υπάρχει ευρωπαϊκή κυβέρνηση που μπορεί νομοθετικά να παρέμβει για τα επιτόκια;», αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «λύση πρέπει να βρεθεί για τους ευάλωτους. Υπάρχουν άνθρωποι που ήταν πάντα συνεπείς στα δάνεια τους και τώρα κινδυνεύουν τα δάνεια τους να κοκκινήσουν. Πρέπει να βρεθεί μια συγκεκριμένη λύση για τους ευάλωτους, όχι για όλους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Συνέχισε λέγοντας «έχουμε δει τι σημαίνει να χρεοκοπεί το τραπεζικό σύστημα, δεν θέλω να το ξαναζήσω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Θα είναι λάθος να συνεχίσουν την τακτική τους με τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες, γιατί πολλοί καταθέτες θα σκεφθούν να πάρουν τα λεφτά τους από τις ελληνικές τράπεζες».
Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές προμήθειες, είπε ότι «το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις τράπεζες έναν κατάλογο με τραπεζικές υπηρεσίες και χρεώσεις. Είδαμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Σε κάποιες υπηρεσίες ήταν πιο ακριβή η Ελλάδα, όχι σε όλες. Έχει ζητήσει αντιπρόταση η κυβέρνηση, θα γίνει συνάντηση και θα δούμε τις απαντήσεις».