Επιδότηση 12 μηνών για το 50% του «καπέλου» στις δόσεις των δανείων προτείνουν οι τράπεζες

Επιδότηση 12 μηνών για το 50% του «καπέλου» στις δόσεις των δανείων προτείνουν οι τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:28 Δημιουργία 02/12/22, 11:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δωδεκάμηνη επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών τους δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου περί τις 20.000-30.000 ευάλωτοι ενήμεροι δανειολήπτες προβλέπει η πρόταση που κατέθεσαν οι τράπεζες στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου.

Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο που είχε πριν τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων, μηναία δόση 560 ευρώ που στο τέλος Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσει στα 640 ευρώ, δηλαδή, θα αυξηθεί κατά 80 ευρώ, θα λάβει επιδότηση 40 ευρώ το μήνα, για 12 μήνες.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο –πηγές του υπουργείου μάλιστα, χαρακτήρισαν τη συζήτηση «σοκαριστική»- καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί μια σαφώς μεγαλύτερη περίμετρο ωφελούμενων και φυσικά πιο γενναία στήριξη, η οποία όμως δεν θα πρέπει να έχει δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή, θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες.

«Κλειδί» ο SSM

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει γίνει σαφές και από τα δύο «στρατόπεδα», είναι ότι δεν αρκεί να βγει «λευκός καπνός» από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αλλά και από την Φρανκφούρτη και ειδικότερα από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον SSM, ο οποίος λόγω της κρίσης και της υψηλής «νέφωσης» πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει στο μικροσκόπιο τους ισολογισμούς των τραπεζών του ευρωσυστήματος.

Και συνεχώς «χτυπάει» καμπανάκια για τον κίνδυνο αύξησης όχι μόνο των «κόκκινων» δανείων, αλλά και των «αβέβαιης είσπραξης», δηλαδή, των δανείων που μπορεί μεν να εξυπηρετούνται, αλλά βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη (stage 2).

Εκτιμάται λοιπόν ότι μια μικρή και απολύτως αναγκαία περίμετρος και ένα σχετικά μικρό κόστος για τις τράπεζες είναι πιο εύκολο να πάρει την έγκριση του SSM.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τελική πρόταση που θα αποσταλεί στην Φρανκφούρτη προς έγκριση θα πρέπει να είναι προσεκτικά δομημένη, καθώς η Ελλάδα θέλει το συντομότερο δυνατό την επενδυτική βαθμίδα.

Συνεπώς, η οποία λύση δεν πρέπει να στείλει λανθασμένο μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης.

Ξεχάστε τα bonus

Τέλος, εκτός από το θέμα που «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες πριν λίγα 24ωρα ο ίδιος Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό της ενδεχόμενης επιβολής έκτακτης φορολογίας, χθες το υπουργείο Οικονομικών «έκλεισε» με ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο ένα ακόμα: αυτό της διανομής bonus σε τραπεζικά στελέχη.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση.

Σημειώνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο (νόμος ΤΧΣ) προβλέπει διανομή bonus από τη χρήση του 2023 και μετά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες προσκόμισαν γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «παράθυρο» στον νόμο. Η κυβέρνηση, όμως, απέρριψε την επιχειρηματολογία των τραπεζών, κλείνοντας και την τελευταία «χαραμάδα».

Πηγή: IMERISIA.GR

Αν σου άρεσε κάνε