Οι 3+1 απειλές για τη σταθερότητα των τραπεζών στην Ευρωζώνη
Νέο καμπανάκι για για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, χτυπάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την εξαμηνιαία έκθεσή της (Financial Stability Review) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ οι κίνδυνοι για τις τράπεζες έχουν αυξηθεί, εν μέσω της εκτίναξης των τιμών ενέργειας, του υψηλού πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης και ταυτόχρονα, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.
«Οι πολίτες και οι εταιρείες αισθάνονται ήδη τον αντίκτυπο από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Η εκτίμησή μας είναι ότι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, ενώ μία τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη έχει γίνει πιο πιθανή».
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτη
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την ευπάθεια των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών με υψηλότερο χρέος. Προστίθενται επίσης στις πιέσεις στις αγορές και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών ταμείων. Ολες αυτές οι ευπάθειες μπορεί να εκτυλιχθούν ταυτόχρονα και να ενισχυθούν πιθανόν αμοιβαία, σημειώνεται.
Τα προβλήματα για τον επιχειρηματικό τομέα έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και κόστους εισροών, με τα κέρδη τους να αναμένεται να μειωθούν με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. «Αν οι προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μία αύξηση στη συχνότητα εταιρικών χρεοκοπιών, ιδιαίτερα μεταξύ των εταιρειών εντάσεως ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.
Ο πληθωρισμός, όπως και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, πλήττουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων τους. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία δαπανούν γενικά ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ενέργεια και τρόφιμα, επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Οι πιστωτικές απώλειες
Καθώς οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα έχουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες μεσοπρόθεσμα, προειδοποιεί η ΕΚΤ.
Συνολικά, πάντως, το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντέξει πολλούς κινδύνους, εν μέρει λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο της περασμένης δεκαετίας. «Με δεδομένη την επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών προοπτικών, οι στοχευμένες μακροεποπτικές πολιτικές, όπως τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρει η ΕΚΤ.
Τα μέτρα στήριξης
Η έκθεση τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα σε όσους επηρεάζονται περισσότερο καθώς είναι περιορισμένα τα περιθώρια επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων που δεν προκαλούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κίνδυνος για τα assets
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια έχει αυξήσει τον κίνδυνο μίας άτακτης προσαρμογής των τιμών των assets στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τις πρόσφατες διορθώσεις τους, σημειώνει η ΕΚΤ.
«Πολλά επενδυτικά ταμεία παραμένουν πολύ εκτεθειμένα σε περαιτέρω απομείωση της αξίας τους και πιστωτικές ζημιές… Η μειωμένη ρευστότητα σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβλήματα για την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων ή την άντληση κεφαλαίων. Δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο απρόσμενα μεγάλων margin calls, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν δυσμενείς δυναμικές της αγοράς, αν τα ταμεία αναγκασθούν να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού για να ανταποκριθούν σε αυτά».