Τραπεζίτης της ΕΚΤ υπέρ συνεχών αυξήσεων επιτοκίων μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

Τραπεζίτης της ΕΚΤ υπέρ συνεχών αυξήσεων επιτοκίων μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:44 Δημιουργία 07/11/22, 12:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει με επιμονή την αύξηση επιτοκίων, έστω και με μειωμένο ρυθμό, μέχρι ο πληθωρισμός πλην των τιμών ενέργειας και τροφίμων να αρχίσει να «χαλαρώνει», τόνισε ο Φρανσουά Βιλερουά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Όσο ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν δείχνει ξεκάθαρα να έχει φτάσει στο ζενίθ του, δεν πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το όπλο των επιτοκίων», σημείωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στους Irish Times. O ίδιος μάλιστα προειδοποίησε πως μπορεί να πάρει έως και 3 χρόνια προτού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φτάσει στο 2%.

Η έμφαση στα υποκείμενα στοιχεία των δεικτών των τιμών θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων και μέσα σε μεγάλο μέρος του 2023, ακόμη κι αν οι γενικοί πληθωριστικοί δείκτες έχουν αρχίσει να υποχωρούν μαζί με τις τιμές της ενέργειας. Τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη άγγιξε ιστορικά υψηλά τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες αφόρου η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 1,5%.

Ο ίδιος σημείωσε πως «ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού αναμένεται να κορυφωθεί το α’ εξάμηνο του 2023 και ο δείκτης που αφορά την ενέργεια θα αρχίζει να αποκλιμακώνεται πιθανότατα από την ερχόμενη άνοιξη».

Αν και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης υπέδειξε την πιθανότητα αρκετών ακόμη αυξήσεων επιτοκίων μέσα στο 2023, ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό της αύξησης σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, ώστε το βασικό επιτόκιο να φτάσει σε ένα επίπεδο που τελικώς δεν θα λειτουργεί τονωτικά προς την οικονομία. «Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιο θα είναι το τελικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν τα επιτόκια» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για να προσδιορίσουμε το επίπεδο της ανάπτυξης το επόμενο έτος, η ενέργεια θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από τη νομισματική πολιτική. Στόχος μας δεν είναι να προκαλέσουμε ύφεση, αλλά να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».

Αν σου άρεσε κάνε