Περισσότερα από 370 εκατ. ευρώ θα αποφέρει η φορολόγηση των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς
Στα 373,55 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που αναμένεται να αντλήσει η κυβέρνηση από τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος 2022, δηλαδή πριν την εφαρμογή του μηχανισμού άντλησης των υπερεσόδων στην πηγή.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το ποσό που θα προκύψει από την αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας σε ποσοστό 90%.
Ο κ. Σκρέκας διένειμε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα 373,55 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.
Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.
Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης».