Αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% και από την Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε από τη Fed τη σκυτάλη στην αύξηση των επιτοκίων, προχωρώντας στην μεγαλύτερη παρέμβασή της τα τελευταία 30 χρόνια, με τον πληθωρισμό να ρίχνει βαριά τη σκιά του.
Συγκεκριμένα, η BoE ανέβασε τα επιτόκια κατά 0,75%, από το 2,25% στο 3%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους από το φθινόπωρο του 2008.
Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε στους αναλυτές ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν τελικά ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που ήθελαν το συμβούλιο να μελετά την πιθανότητα μιας μικρότερης αναπροσαρμογής των επιτοκίων προκειμένου να μην υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση στην οικονομική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, επτά από τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, ένα μέλος ψήφισε υπέρ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ ένα μέλος ζήτησε και ψήφισε υπέρ ακόμη χαμηλότερης αύξησης ύψους 25 μονάδων βάσης, που θα διαμόρφωνε τα επιτόκια στο 2,5%.
Προτεραιότητα o πληθωρισμός
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2%» αναφέρει η Τράπεζα στην ανακοίνωση της επισημαίνοντας πως ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τους πάντες, ενώ ο χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός βοηθά τα νοικοκυριά να σχεδιάζουν το μέλλον τους.
«Η αύξηση των επιτοκίων είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό» ξεκαθαρίζει το συμβούλιο, εξηγώντας πως είναι... η δουλειά του να βεβαιωθεί πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κοντά στον στόχο. Αν και αναγνωρίζει πως πολύς κόσμος δυσκολεύεται με την αύξηση του κόστους του δανεισμού, κυρίως τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια, αλλά και επιχειρήσεις με δανεισμό.
Υπό την έννοια αυτή επεσήμανε πως «περαιτέρω αυξήσεις» μπορεί να χρειαστούν.
Θυμίζουμε πως η Τράπεζα της Αγγλίας ήταν η πρώτη από τις μεγάλες δυτικές κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησε την ανοδική τροχιά των επιτοκίων. Η σημερινή άνοδος είναι συνολικά η όγδοη στη σειρά, αυξάνοντας κάθετα το κόστος δανεισμού παρά τον ορατό κίνδυνο μιας ύφεσης.
«Είμαστε ήδη σε ύφεση»
Η BoE, στην έκθεση της το καλοκαίρι, είχε προειδοποιήσει πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται ενώπιον μιας παρατεταμένης ύφεσης, η οποία θα ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και θα συντηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης χρονιάς. Για τον δε πληθωρισμό είχε υποστηρίξει πως θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας έως το 13%.
Στη σημερινή τοποθέτηση της, η τράπεζα ξεκαθάρισε πως η βρετανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση, ενώ επιβεβαίωσε την εκτίμηση της πως η ύφεση αυτή θα είναι παρατεταμένη και πιθανότατα η πιο μακρά περίοδος ύφεσης που έχει καταγραφεί, με πολύ πιο αργό ρυθμό ανάκαμψης σε σχέση με τη δεκαετία του '80 και του '90. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνιστά μια τεράστια πρόκληση για τη λειτουργία της αγοράς και την νέα κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Τράπεζα άφησε μια χαραμάδα αισιοδοξίας, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμηση της για το δείκτη, υποστηρίζοντας πως θα πιάσει «ταβάνι» στο 11% το τρέχον τρίμηνο. Αυτό βέβαια σημαίνει πως θα ανέβει κι άλλο από το 10,1% που άγγιξε το Σεπτέμβριο, ωστόσο προέβλεψε πως πληθωριστικές πιέσεις θα καταλαγιάσουν (επιτέλους) από τα μέσα του 2023.