Άρχισε το ξεφόρτωμα ομολόγων η Τράπεζα της Αγγλίας
Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα αρχίσει άμεσα τις πωλήσεις ομολόγων που είχε αποκτήσει κατά τη διάρκεια του 13ετούς προγράμματος για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας.
Η βρετανική κεντρική τράπεζα, η οποία αγόραζε ομόλογα έως και τα μέσα Οκτωβρίου για να καθησυχάσει τις αγορές μετά το δημοσιονομικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει η Λιζ Τρας, θα προχωρήσει στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων μικρής διάρκειας, ύψους 750 εκατ. στερλινών, με τα αποτελέσματα να αναμένονται περί τις 5 το απόγευμα.
Αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης
Στόχος της κίνησης είναι η αντιστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο στήριξε την οικονομία στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Τράπεζα της Αγγλίας αγόραζε ομόλογα από τις αγορές για να ωθήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, ελπίζοντας ότι το φθηνότερο χρήμα θα έδινε εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα βοηθούσε στην ανάπτυξη.
Αν και το QE μείωσε πράγματι τα επιτόκια, ο διοικητής της ΒοΕ, Αντριου Μπέιλι, ελπίζει ότι η αντίθετη κίνηση, που αποκαλείται και ποσοτική σύσφιξη (QT), δεν θα επηρεάσει τα επιτόκια, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας να παραμένει το βασικό εργαλείο διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής.
«Με το QT, οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά και οι κίνδυνοι ακούσιων συνεπειών είναι σαφώς μεγαλύτεροι», δήλωσε οικονομολόγος της BNP Paribas.
Τρομάζει το έλλειμμα
Οι δημοπρασίες των ομολόγων γίνονται σε μία ευαίσθητη στιγμή για το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, καθώς και οι δύο έχουν προχωρήσει σε μία σφιχτή πολιτική για τον περιορισμό του πληθωρισμού που κινείται σε υψηλά επίπεδα 40 ετών, με αναλυτές και έρευνες να σημειώνουν ότι έχει αρχίσει ήδη μία ύφεση της οικονομίας.
Οι επενδυτές έχουν κληθεί ήδη να απορροφήσουν εκδόσεις ομολόγων – ρεκόρ του βρετανικού δημοσίου από το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους που θα χρηματοδοτήσουν το γρήγορα αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Με τα σημερινά δεδομένα και τάσεις, το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος 2022-23 μπορεί να φθάσει τις 170 δισ. στερλίνες, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τις 99 δισ. στερλίνες που προέβλεπε το Γραφείο Προϋπολογισμού τον Μάρτιο.
Η σημερινή πώληση σηματοδοτεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα στο να έρθει η πολιτική της ΒοΕ πιο κοντά σε όσα ίσχυαν πριν από την κρίση του 2008-2009, αν και ο Μπέιλι έχει δηλώσει ότι ο ισολογισμός της δεν θα συρρικνωθεί στα επίπεδα προς της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στο 10,1% ο πληθωρισμός
Ο διοικητής της ΒοΕ είναι ανήσυχος καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στο 10,1%, πέντε φορές και πλέον υψηλότερα από τον στόχο του 2%. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της αρκετές φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη στη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 33 χρόνια, ώστε να φθάσει στο 3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.