ΔΝΤ: Το ισχυρό δολάριο «τρέφει» τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Τον αντίκτυπο που έχει το ισχυρό δολάριο στον πληθωρισμό και γενικότερα στις άλλες οικονομίες, ιδιαίτερα των αναδυόμενων αγορών, αναλύει του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.
Σύμφωνα με το Ταμείο, μία ανατίμηση του δολαρίου κατά 10% οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 1%, με την πίεση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις αναδυόμενες αγορές λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις εισαγωγές και του υψηλότερου ποσοστού των εισαγωγών τους που τιμολογούνται σε δολάρια σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Τα κέρδη έναντι του ευρώ
Από την αρχή του χρόνου, το δολάριο έχει ανατιμηθεί 13% έναντι του ευρώ και 22% έναντι του ιαπωνικού γεν, ενώ τη μεγαλύτερη ανατίμηση, άνω του 30%, έχει σημειώσει έναντι της τουρκικής λίρας.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, έχει επηρεασθεί σημαντικά από το ισχυρό δολάριο καθώς οι 1,3 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στον παράγοντα αυτό.
Σε δολάρια το 40% του διεθνούς εμπορίου
Αν και το ποσοστό των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο έχει μειωθεί στο 8% από 12% το 2000, το ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών που τιμολογούνται σε δολάρια έχει διατηρηθεί κοντά στο 40%. Και αυτό κυρίως λόγω της τιμολόγησης του πετρελαίου στο αμερικανικό νόμισμα και δευτερευόντων ορισμένων άλλων εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το γεγονός ότι το δολάριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 οφείλεται στη γρήγορη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο της Fed να ανέρχεται σήμερα στο 3% έως 3,25%, και στους ευνοϊκότερους όρους εμπορίου -δηλαδή τη σχέση των τιμών των εξαγωγών σε σχέση με αυτές των εισαγωγών- για τις ΗΠΑ λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα στο 1,25% και η κεντρική τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι τα τελικά επιτόκιά της θα είναι χαμηλότερα από των ΗΠΑ.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη οι όροι εμπορίου επιδεινώθηκαν δραστικά λόγω του πολέμου κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Λόγω της αύξησης των τιμών του αερίου, οι όροι εμπορίου της Ευρωζώνης υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση του ευρώ.