Μήνυμα ΕΚΤ σε τραπεζίτες: Περιορίστε bonus και μερίσματα, έρχονται χρεωκοπίες

Μήνυμα ΕΚΤ σε τραπεζίτες: Περιορίστε bonus και μερίσματα, έρχονται χρεωκοπίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:22 Δημιουργία 07/10/22, 16:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρές πιέσεις ασκεί η ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης νουθετώντας τους διοικητές να διατηρήσουν υπό έλεγχο τις απολαβές στελεχών και μετόχων το 2022, εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η τραπεζική εποπτική αρχή της ευρωζώνης είπε πρόσφατα στους τραπεζίτες ότι αναμένει περιορισμό στα bonus και τα μερίσματα, καθώς ανησυχεί πως η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπιών, ανέφεραν οι ίδιες πήγες στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Οι προειδοποιήσεις είναι «επείγουσες», με την ΕΚΤ να βλέπει ως πιθανό σενάριο μια πιο έντονη επιβράδυνση στην Ευρώπη το επόμενο έτος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η αυξανόμενη πίεση έρχεται καθώς αρκετές τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit SpA, Commerzbank AG και Deutsche Bank AG, εξέδωσαν θετικές για την οικονομία προοπτικές, οι οποίες ωστόσο μπορεί να επιβαρυνθούν τόσο από τον αυξανόμενο πληθωρισμό όσο και από την αύξηση των επιτοκίων.

Ετοιμη να παρέμβει η ΕΚΤ

Τα μπόνους αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσό εκροών κεφαλαίων από τα μερίσματα, αν και παραδείγματα όπως η Deutsche Bank φανερώνουν ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Όπως όλες οι εκροές, τα Bonus μπορεί να επηρεάσουν τα χρηματοοικονομικά αποθεματικά μιας επιχείρησης.

Η ΕΚΤ έχει δείξει ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι έτοιμη να παρέμβει αν κρίνει ότι τα μπόνους σε μια τράπεζα είναι υπερβολικά υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι είχε ζητήσει ιδιαίτερη μετριοπάθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και στη συνέχεια ανάγκασε πολλές τράπεζες, όπως η BNP Paribas SA, η Deutsche Bank και η UniCredit να μειώσουν τα μπόνους τους για το 2020.

«Επίμονο μακροοικονομικό σοκ»

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους. «Υπάρχει κάποια απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «ένα επίμονο και πλήρες μακροοικονομικό σοκ» και απαιτείται από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε