Πετρέλαιο: Γιατί η Σαουδική Αραβία έβαλε «πλάτη» στον Πούτιν

Πετρέλαιο: Γιατί η Σαουδική Αραβία έβαλε «πλάτη» στον Πούτιν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:59 Δημιουργία 06/10/22, 13:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για δραστική μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν τεχνητά οι τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, έδειξε για μία ακόμη φορά την αδυναμία της Δύσης να διεξάγει αποτελεσματικά τον οικονομικό πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μετά την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες έσπευσαν να αγοράσουν το ρωσικό πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία προσέφερε κρίσιμο στήριγμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πρωτοστατώντας στη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, επιφέρει νέο πλήγμα σε μία παγκόσμια οικονομία που κινείται προς την ύφεση, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλμα της τιμής του μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει αυξηθεί 10% από την αρχή της εβδομάδας, όταν έγινε γνωστό ότι το καρτέλ του πετρελαίου θα τάραζε τις ισορροπίες της αγοράς με μία εντυπωσιακή κίνηση. Σήμερα το πρωί, η τιμή διαμορφώθηκε στα 94,28 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σε μία αγορά, όπου η προσφορά ήταν ούτως ή άλλως σφιχτή και τα αποθέματα μειώνονταν, η μείωση της παραγωγής είναι ικανή να διατηρήσει τις τιμές σε επίπεδα πάνω από τα 90 δολάρια ή ακόμη περισσότερο.

Αναλυτής της Goldman Sachs ανέφερε ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν κατά 25 δολάρια το 2023, αν η μείωση της παραγωγής διατηρηθεί για το σύνολο του έτους.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία είναι ο ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ καθώς είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα στον κόσμο και επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις του.

Είναι η ίδια που άρχισε από τον Αύγουστο, όταν έγινε αισθητή η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά, να προωθεί την ιδέα της αντιστροφής της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στα τέλη του 2021 για τη σταδιακή αύξηση της προσφοράς ώστε να καλύπτεται η αυξανόμενη ζήτηση που συνόδευε την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά τον κορονοϊό.

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης του ΟΠΕΚ+, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, είπε ότι έγινε για να σταθεροποιηθεί η αγορά λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως της ζήτησης πετρελαίου.

Ωστόσο, το καρτέλ δεν είχε πάρει στο παρελθόν ποτέ περιοριστικά μέτρα με τις τιμές του πετρελαίου να κινούνται στα υψηλά επίπεδα άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι, έστω και αν είχαν μειωθεί από τα 120 δολάρια που είχαν φθάσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε επιπλέον ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα έχουν αυξηθεί περισσότερο από ότι αυτές του πετρελαίου. «Μετά την αγορά του φυσικού αερίου, τώρα εργαλειοποιούνται και οι αγορές πετρελαίου», δήλωσε ένας βετεράνος αναλυτής του ΟΠΕΚ.

Πιο ειλικρινής ήταν ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, ο οποίος είπε μετά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ ότι στόχος της απόφασης είναι να διατηρηθούν οι τιμές στα 100 δολάρια.

Απόφαση με γεωπολιτικά κίνητρα

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πάντως, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ είχε και ευρύτερα γεωπολιτικά κίνητρα.

Φάνηκε ότι η Σαουδική Αραβία δίνει μεγαλύτερη σημασία στη στρατηγική σχέση της με της Ρωσία, η οποία είναι από το 2017 σύμμαχος του ΟΠΕΚ (και έτσι προέκυψε το ΟΠΕΚ+), αδιαφορώντας για τη σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Και φάνηκε αυτό καθώς έγιναν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες από αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών σε επικοινωνία που είχαν με Σαουδάραβες ή αξιωματούχους άλλων σημαντικών χωρών του ΟΠΕΚ, όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να υπάρξει συγκράτηση και να μη δυναμιτιστεί το κλίμα στην αγορά.

«Η Σαουδική Αραβία σνομπάρει τον Μπάιντεν και βοηθά τον Πούτιν με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου», είναι ο τίτλος του σημερινού βασικού ρεπορτάζ του Bloomberg.

Πλήγμα για Μπάιντεν

Λιγότερο από τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ριάντ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί όταν προεκλογικά μιλούσε απαξιωτικά για τη Σαουδική Αραβία λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζεμάλ Κασόγκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είδε τον ΟΠΕΚ να μειώνει αντί να αυξάνει, όπως ήλπιζε, την παραγωγή του πετρελαίου.

«Είναι σαφές ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία με τη σημερινή ανακοίνωση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Για τον Μπάιντεν, η απόφαση αποτελεί βαρύ πλήγμα προσωπικά, καθώς σε έναν μήνα θα γίνουν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για τον έλεγχο της Γερουσίας. Παράλληλα, υπονομεύει την προσπάθειά του για μείωση των τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων της Ρωσίας με την αποδέσμευση επιπλέον στρατηγικών αποθεμάτων αργού και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Αυτή η μείωση (της παραγωγής του ΟΠΕΚ) καθοδηγήθηκε από τη γεωπολιτική και όχι μόνο από τα βασικά δεδομένα της αγοράς. Ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στις προσπάθειες των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο να διαμορφώσουν την αγορά, μεταξύ άλλων με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, την αποδέσμευση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τη δημιουργία καρτέλ αγοραστών», δήλωσε στέλεχος του Center for Strategic and International Studies

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπάιντεν είναι «απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση των ποσοστώσεων στην παραγωγή» και απείλησε με περαιτέρω μέτρα για «να μειωθεί ο έλεγχος του ΟΠΕΚ στις τιμές ενέργειας».

Αν σου άρεσε κάνε