ΔΝΤ: Μικρός ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισμού από τις αυξήσεις μισθών
Ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαρακτηρίζει μικρό τον κίνδυνο ανατροφοδότησης του πληθωρισμού από τις μεγάλες αυξήσεις μισθών.
Συγκεκριμένα, η εξέταση της πρόσφατης δυναμικής των μισθών και των προοπτικών ενός σπιράλ μισθών – τιμών είναι το θέμα ειδικού κεφαλαίου της έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, με το συμπέρασμα να είναι ότι οι κίνδυνοι ενός τέτοιου σπιράλ είναι περιορισμένοι έως τώρα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ τρεις είναι οι παράγοντες που περιορίζουν τους κινδύνους
-Τα πληθωριστικά σοκ δεν προέρχονται από την αγορά εργασίας,
-Η μείωση των πραγματικών μισθών βοηθά στον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές και
-Οι κεντρικές τράπεζας συσφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική τους.
Το ΔΝΤ εντόπισε 22 περιπτώσεις σε αναπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 50 χρόνια, όπου οι συνθήκες ήταν αντίστοιχες με αυτές που ίσχυαν το 2021 όταν ο πληθωρισμός αυξανόταν, όπως και οι ονομαστικοί μισθοί, αλλά οι πραγματικοί μισθοί και η ανεργία ήταν σταθεροί ή μειώνονταν. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν σημειώθηκε κατά μέσο όρο η εμφάνιση σπιράλ μισθών – τιμών. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μειώθηκε στα επόμενα τρίμηνο και οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν σταδιακά, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και των πραγματικών μισθών.
«Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό τους αρμόδιους για τη χάραξη της πολιτικής – υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επεισοδίων, με ορισμένα να δείχνουν χειρότερα αποτελέσματα», προειδοποιεί το Ταμείο.
Επικαλείται ως παράδειγμα ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να αυξάνεται και οι πραγματικοί μισθοί να μειώνονται μετά το 1979, όταν η οικονομία επλήγη από το νέο πετρελαϊκό σοκ,
«Η πορεία του πληθωρισμού άλλαξε μόνο επειδή η Fed αύξησε δραστικά τα επιτόκια», επισημαίνει στην υπό έκδοση ανάλυσή του το ταμείο.