Ύφεση... πολέμου απειλεί την Ευρωζώνη το 2023

Ύφεση... πολέμου απειλεί την Ευρωζώνη το 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:00 Δημιουργία 27/09/22, 19:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με ύφεση αντίστοιχη με αυτή του 2009 κινδυνεύει η Ευρωζώνη, σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς, σύμφωνα με αναλυτές.

Συγκεκριμένα, με βάση μοντέλο για την ευρωπαϊκή οικονομία και την αγορά ενέργειας, το βασικό σενάριο της Bloomberg Economics τώρα είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 1%, με την ύφεση να αρχίζει στο τέταρτο τρίμηνο.

Αν οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχροί και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατανείμουν αποτελεσματικά τα εφόδιά τους σε καύσιμα, η συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να φθάσει το 5%, όσο περίπου η μεγάλη ύφεση του 2009.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό να αποφευχθεί, σημειώνει η Bloomberg Economics, η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να υποστεί το 2023 την τρίτη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία να είναι μεταξύ των χωρών που θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα σε μία ύφεση που θα μπορούσε να είναι αρκετά βαθιά», δήλωσε ο Μορίς Ομπστφελντ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και σήμερα εταίρος στο the Peterson Institute for International Economics.

Εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες και τους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ιστορικά ρυθμό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι αναμένεται σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Ορισμένοι παρατηρητές του ενεργειακού κλάδου προειδοποιούν για μία παρατεταμένη κρίση που πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Πράγματι, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Bloomberg για την Ευρώπη, Τζέιμι Ρας, η τελική επίπτωση από τις ελλείψεις ενέργειας μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που δείχνουν τα μοντέλα.

Το πρόβλημα άρχισε να ριζώνει πέρυσι, όταν οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να εκτινάσσονται καθώς η ζήτηση ανέκαμπτε από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άρχισε σιωπηρά να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έριξε την οικονομία σε νέο χάος εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού, μίας βαθύτερης κρίσης του κόστους διαβίωσης και μειώσεων στη βιομηχανική παραγωγή.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σταμάτησε εντελώς η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1. Αν και οι τιμές του αερίου μειώθηκαν από τα επίπεδα – ρεκόρ του Αυγούστου, παραμένουν έξι φορές υψηλότερες από τις κανονικές σε κάποιες περιοχές. Με τις τιμές αυτές, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα χωρίς κρατική στήριξη.

Το βασικό σενάριο της Bloomberg Economics βασίζεται στην παραδοχή ότι οι ροές ρωσικού αερίου θα κινηθούν στο 10% του επιπέδου του 2021.

«Ακόμη και μετά την κρατική στήριξη, η πίεση των πραγματικών εισοδημάτων είναι αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει ύφεση», σύμφωνα με τους οικονομολόγους της.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ακόμη μικρότερη ροή ρωσικού αερίου, έναν χειμώνα το ίδιο κρύο όπως το 2010 και χαμηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αν η καταναλωτική συμπεριφορά δεν αλλάξει, οι τιμές του αερίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν πάνω από τα 400 ευρώ, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι κοντά στο 8% το επόμενο έτος και η οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 5% αυτό τον χειμώνα», σημείωσαν.

«Οι κυβερνήσεις βρίσκονται κάτω από φοβερή πίεση να κάνουν παρεμβάσεις. Τα πλαφόν στις τιμές, η στήριξη της ρευστότητας και οι μεγάλες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις φαίνονται αναπόφευκτες», δήλωσε οικονομολόγος της TS Lombard στο Λονδίνο.

Αν σου άρεσε κάνε