Φίλιπ Λέιν: «Μεγαλύτερη φορολογία στους πλούσιους και τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις»
H μάχη κατά του πληθωρισμού θα είναι πιο αποτελεσματική αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρηματοδοτήσουν εν μέρει τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υποφέρουν περισσότερο με την αύξηση της φορολογίας των εύπορων και των πολύ κερδοφόρων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.
«Το μείζον ερώτημα είναι αν μέρος της στήριξης αυτής πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αύξηση της φορολογίας για τους πλουσιότερους. Μπορεί να πρόκειται για υψηλότερους φόρους σε όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα ή σε κλάδους και εταιρείες που είναι πολύ κερδοφόρες παρά το ενεργειακό σοκ. Αν στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη με την αύξηση της φορολογίας, ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι μικρότερος σε σχέση με μία αύξηση των ελλειμμάτων», είπε ο Φίλιπ Λέιν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, αλλά όχι σε βαθμό που να καλύπτει πλήρως τις απώλειές τους από τις αυξήσεις των τιμών καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πιο μακροχρόνιο πληθωρισμό και τελικά θα ήταν αναποτελεσματικό.
Και για τις επιχειρήσεις, όμως, τόνισε ότι δεν πρέπει να επιδιώκουν υψηλή κερδοφορία μέσω μεγάλων αυξήσεων των τιμών τους, γιατί τελικά θα χάσουν μερίδια στην αγορά.
«Θα προειδοποιούσα έντονα τις επιχειρήσεις να μην περιμένουν το ίδιο επίπεδο κερδοφορίας σε εποχές υψηλού πληθωρισμού. Για μένα, το συλλογικό μήνυμα ισορροπίας είναι σημαντικό. Για να επανέλθουμε σε χαμηλό πληθωρισμό, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα μειωθεί για λίγο και ότι οι μισθοί δεν θα αυξηθούν, επίσης για λίγο, όσο ο πληθωρισμός».
Ο Λέιν είπε ότι υπάρχουν λόγοι που θεωρεί ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρήσεις θα δείξουν συγκράτηση καθώς η οικονομία θα επιβραδύνεται και πολλοί μιλούν για ύφεση.
Αν οι επιχειρήσεις, είπε, αυξήσουν τις τιμές υπερβολικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα χάσουν μερίδιο αγοράς. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, αν οι αυξήσεις μισθών είναι πολύ μεγάλες, η πιθανότητα απολύσεων στην περίπτωση της οικονομικής επιβράδυνσης αυξάνεται.
Επιπλέον, είπε, οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ, κάνει ξεκάθαρο στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι οι συνθήκες ζήτησης θα είναι λιγότερο ευνοϊκές και επομένως, αν οι πρώτες συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές θα κινδυνεύουν να χάσουν ζήτηση και έσοδα.