Σε χαμηλό δύο μηνών η τιμή του φυσικού αερίου, στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι χώρες εντείνουν την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση με την περίοδο θέρμανσης να είναι προ των πυλών και τα αποθέματα LNG στις αποθήκες να βαίνουν αυξανόμενα.
Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Οκτώβριο (TTF) μειώθηκε έως και 8,3%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας, και στις 10.30 διαμορφωνόταν στα 173 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν να δαπανήσουν πολλά δισεκατομμύρια για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές, να διασώσουν τις ενεργειακές εταιρείες τους και να βάλουν πλαφόν στις τιμές για να ελαφρύνουν το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Καθώς η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών θα δοκιμασθεί και οι traders θα συνεχίζουν να εστιάζουν στα επίπεδα πληρότητας των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου.
Στο 90% η γερμανική πληρότητα
Το ποσοστό πληρότητας στην ΕΕ αυξήθηκε στο 86%, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας, ενώ στη Γερμανία ανήλθε στο 90%, σύμφωνα με τη Gas Infrastructure Europe.
Παρά τη μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του αερίου παραμένουν επτά φορές και πλέον υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας τις οικονομίες στο όριο της ύφεσης.
Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, εν όψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης της 1η Οκτωβρίου.
Οι προτάσεις της Κομισιόν
Οι συζητήσεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποβλέπουν στη μείωση του αντίκτυπου της κρίσης, συνεχίζονται καθώς πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες – μέλη. Το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει την άντληση 140 δις. ευρώ από τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, υποχρεωτικές μειώσεις της ζήτησης ρεύματος σε ώρες αιχμής και την αύξηση της ρευστότητας.
Η απόφαση της Γερμανίας την Παρασκευή να αναλάβει τον έλεγχο των συμμετοχών της ρωσικής εταιρείας Rosneft σε γερμανικά διυλιστήρια θεωρείται ως το πρώτο βήμα σε μία συνολική αναθεώρηση, με το Βερολίνο να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού τομέα.
Η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς είναι επίσης σε συζητήσεις για την κρατικοποίηση των μεγαλύτερων εταιρειών εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας, όπως της Uniper και της VNG.
H βρετανική κυβέρνηση καταρτίζει ένα σχέδιο που μπορεί να μειώσει στο μισό τα ενεργειακά τιμολόγια για πολλές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 40 δισ. στερλινών που οριστικοποιείται από την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.
Η Γαλλία σχεδιάζει τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά στο 15% το 2023, με δημοσιονομικό κόστος 16 δισ. ευρώ.