Βρυξέλλες: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Βρυξέλλες: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:58 Δημιουργία 09/09/22, 17:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου της Ρωσίας ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, καθώς οι χώρες που διαφωνούσαν δεν υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους, αρνούμενες να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν πλέον την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις της επιτροπής.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για να βοηθηθούν οι πιεσμένες αγορές ενέργειας, καθώς και τρόπους για την άντληση των υπερκερδών που έχουν οι ενεργειακές εταιρείες.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δεν προέκυψαν συγκεκριμένα νέα μέτρα για την κατανάλωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ενώ η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου -και όχι μόνο του ρωσικού.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σε κάποιο βαθμό λόγω του φόβου για αντίποινα της Μόσχας –υπήρξε κάποια συζήτηση για μία προσπάθεια να υπάρξει όριο στις τιμές όλων των εισαγωγών αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό στις αγορές και στη λειτουργία της βιομηχανίας.

Οι ισορροπίες του έκτακτου συμβουλίου

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σε κάθε μια από τις προτάσεις που κατέθεσε προς συζήτηση η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη μέλη τοποθετήθηκαν ως εξής:

-Σχετικά με το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, την πρόταση στήριξαν οι Γαλλία, Δανία, Ισπανία κι Ολλανδία, ενώ αντίθετες ήταν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

- Για το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο την πρόταση στήριξαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρος, Σουηδία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία και Γερμανία αυτή υπό προϋποθέσεις. Κανένα κράτος- μέλος δεν αντιτάχθηκε ρητά αλλά όλοι εστίασαν στην ανάγκη εξασφάλισης ασφάλειας εφοδιασμού και μη αύξησης της ζήτησης του φυσικού αερίου.

-Την πρόταση για υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν οι: Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντίθετες ήταν οι Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα εξέφρασε επιφύλαξη.

- Την πρόταση για μηχανισμό ανάκτησης εσόδων στήριξαν οι: Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία ενώ αντίθετες ήταν οι Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Λετονία. Η Επίτροπος Ενέργειας Simson επεσήμανε την καλή και ενδιαφέρουσα λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο.

-Την πρόταση για στήριξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε προθεσμιακή αγορά στήριξαν Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία ενώ το Λουξεμβούργο συνέστησε προσοχή

-Αλλαγές στο ETS στήριξαν οι Εσθονία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετες ήταν οι Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία

-Τέλος την πρόταση για φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στήριξαν Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία ενώ αντίθετη ήταν η Σλοβακία.

Αν σου άρεσε κάνε