Προειδοποίηση ESM για δελτίο στο φυσικό αέριο από τις αρχές του 2023

Προειδοποίηση ESM για δελτίο στο φυσικό αέριο από τις αρχές του 2023

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:11 Δημιουργία 06/09/22, 15:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καμπανάκι κτυπά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το ορατό ενδεχόμενο μίας πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα από μελέτη που δημοσίευσε ο ESM προκύπτει ότι στην περίπτωση οριστικού κλεισίματος της στρόφιγγας από την Gazprom θα υπάρξει ανάγκη για επιβολή δελτίου στην κατανάλωσή του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2023, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην Ευρωζώνη.

Η μελέτη σημειώνει, πάντως, ότι σε κάποιες χώρες δεν αναμένεται η επιβολή δελτίου, με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να προβλέπεται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Οι οικονομίες των χωρών που δεν έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως της Ισπανίας και της Γαλλίας, θα επηρεαστούν έμμεσα από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η έκθεση σημειώνει ακόμη ότι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την επιβολή δελτίου.

Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, όπως έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω μειώσεων τον χειμώνα, αλλά μόνο αν μειωθεί η συνολική κατανάλωση – τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Ο αντίκτυπος θα μειωνόταν περαιτέρω από έναν συντονισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Μείωση του ΑΕΠ σε Γερμανία και Γαλλία

H ανάλυση των οικονομολόγων του ESM δείχνει ότι μία πλήρης περικοπή των ρωσικών ροών αερίου από τον Αύγουστο του 2022 θα εξαντλούσε τα αποθέματά του στα τέλη του έτους και συνεπώς θα χρειαζόταν να μπει δελτίο από τις αρχές του 2023, οδηγώντας σε μία μείωση της κατανάλωσης, η οποία στην περίπτωση της Γερμανίας θα έφθανε το 40%.

Οι ενεργοβόροι κλάδοι θα έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή τους, με συνέπεια να μειωθεί το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,7% σε σχέση με το επίπεδο αναφοράς που θα κινείτο αν δεν υπήρχε η διακοπή των ροών, οδηγώντας πιθανόν σε αύξηση της ανεργίας.

Τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ, κατά 2,5% από το επίπεδο αναφοράς, θα κατέγραφαν η Γερμανία και η Ιταλία.

Αν σου άρεσε κάνε