«Κλειδί» η άμεση ανταπόκριση στα χρηματοδοτικά εργαλεία εν καιρώ αυξημένων επιτοκίων
«Μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένων επιτοκίων και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αποκτούν σημαντική αξία για την επιχειρηματικότητα. Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα με την οποία θα ανταποκριθούν οι επιχειρησεις σε αυτό το εργαλείο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, με θέμα η εξειδίκευση της λειτουργίας του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου σε συνδυασμό με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση είναι ενεργή (https://rrf-gobeyond.gr/welcome) κι έχουν, ήδη, κατατεθεί πάνω από 600 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, εκ των οποίων 20 έχουν υποβληθεί επισήμως.
Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» - φτάνουν τα 20 συνολικά - έχουν προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στα 264 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακοί πόροι από το ΤΑΑ. Τα ίδια κεφάλαια είναι 223 εκατ. ευρώ και τα εμπορικά δάνεια φτάνουν τα 204 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει σημασία όλες οι επιχειρήσεις που έχουν επενδυτικά σχέδια και τραπεζικό προφίλ να αξιοποιήσουν, το ταχύτερο, αυτό το εργαλείο. Τα δάνεια που παρέχονται, σήμερα, από τα συνεργαζόμενα, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πιστωτικά ιδρύματα, έχουν επιτόκιο ύψους 0,35%. Αυτό ισχύει μέχρι να εξαντληθεί το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο είχαμε δανειστεί με πέρα πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Κομισιόν. Όταν εξαντληθεί αυτό θα πάμε σε μία άνοδο του επιτοκίου, λογική στην πρώτη φάση και πολύ μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση. Για να έχουμε μία αίσθηση τί επιτόκια θα έχουμε μπροστά μας στην επόμενη φάση, η Γερμανία που δανειζόταν με -0,40% πριν από 1 χρόνο περίπου, σήμερα είναι στο 1,7% και η Γαλλία που είναι κοντά εκεί που δανείζεται η Κομισιόν είναι στο 2,2-2,3% στην παρούσα φάση».
«Ακόμα και οι τράπεζες που έχουν λάβει μία δόση από το ΤΑΑ, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν διασφαλίζουν πως θα «τρέξει» με επιτόκιο 0,35%. Θα παρακολουθούμε από την πλατφόρμα και όταν εξαντληθούν τα πρώτα 1,6 δισ. ευρώ, θα γίνει η αλλαγή επιτοκίου, ανεξαρτήτως σε ποια δόση είναι οι τράπεζες -στην πρώτη ή στη δεύτερη. Επιπρόσθετα, θα ανακοινώνουμε την απορρόφηση των δανειακών πόρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων».
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «θα πρέπει, όπως εμείς έχουμε κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι και οι επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, διότι πηγαίνουμε σε μία περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Συνεπώς, η ταχύτητα είναι «κλειδί» για την επιχειρηματική επιτυχία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι αύριο θα ανακοινωθούν δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού νόμου, η ανταγωνιστικότητα και η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.
Ο ίδιος σημείωσε πως και τα 13 καθεστώτα του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των πιο σύγχρονων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας και επανέλαβε ότι η προσέγγιση που έχει η κυβέρνηση στο θέμα των σχέσεών της με τους επενδυτές διέπεται από το τρίπτυχο "ταχύτητα, διαφάνεια, εμπιστοσύνη" και υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί ο χρόνος εγκρίσεων.