Ταμείο Ανάκαμψης: «Ανηφορικός» ο δρόμος για τις επόμενες δύο δόσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: «Ανηφορικός» ο δρόμος για τις επόμενες δύο δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 13/06/22, 08:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Με τη συγκεκριμένη φράση, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφει την «ανηφόρα» που πλέον έχει να ανέβει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να εισπράξει τις δύο επόμενες δόσεις.

Έως τώρα, υπήρχαν τα έργα με σχετική «ωρίμανση», ωστόσο ακολουθούν τα σημαντικά 65 ορόσημα, που αυξάνουν κατά πολύ τον βαθμό της δυσκολίας. Με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως αναφέρει με σημασία το συγκεκριμένο στέλεχος, να έγκειται στη φημολογία περί πρόωρων εκλογών που οδηγεί υπηρεσίες και αρμόδιους να «κατεβάζουν τα μολύβια». Όταν, για την επίτευξη των απαιτητικών στόχων του Σχεδίου Ανάκαμψης απαραίτητη προϋπόθεση είναι, εκτός των άλλων, ο άριστος συντονισμός και τη συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και φορέων. Μάλιστα, την ίδια ανησυχία εκφράζουν και τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν πικρή εμπειρία από το πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος εν μέσω εκλογικού κύκλου.

Τα 65 ορόσημα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του 2022, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει δύο ακόμη δόσεις, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η δεύτερη δόση, ύψους 1,72 δισ. ευρώ αφορά μόνο σε επιδοτήσεις και συνδέεται με 25 ορόσημα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του β’ τριμήνου του εφέτος. Ορισμένα από αυτά, όπως η μεταρρύθμιση για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από ένα σύστημα voucher, το σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.ά. βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο «ωρίμανσης».

Για να ληφθεί η τρίτη δόση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (το 1,72 δισ. ευρώ αφορά σε επιδοτήσεις και το 1,84 δισ. ευρώ σε δάνεια), αναγκαία προϋπόθεση είναι η επίτευξη επιπλέον 40 ορόσημων έως το τέλος του δ’ τρίμηνου εφέτος.

Ο κατάλογος των 65 ορόσημων αναλύεται στους εξής άξονες:

-Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας (δεύτερος και τρίτος κύκλος του «Εξοικονομώ») και κατάρτιση πολεοδομικών σχεδίων κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής μεταρρύθμισης,

θέσπιση πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εφαρμογή νέας ρύθμισης της αγοράς ηλεκτροκίνησης για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από λεωφορεία.

-Νέο δίκτυο οπτικών ινών σε κτίρια και κατοικίες.

-Νέα νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης (χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων και των μετάλλων, του χαρτιού, του γυαλιού και του πλαστικού έως το τέλος του 2022) και μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ύδατα για την αειφόρο χρήση των πόρων.

-Ψηφιοποίηση αρχείων και συναφών υπηρεσιών.

-Παροχή «πελατοκεντρικών» υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης, μέσω της απλούστευσης και της βελτίωσης των διαδικασιών, των βελτιώσεων στα συστήματα και της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές και πολιτικές.

-Πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ψηφιακή μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

-Βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης.

-Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

-Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της διαφθοράς.

-Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης.

-Νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης στον πολιτιστικό τομέα.

-Δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτοδιατροφικού τομέα (ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας ανοικτής ψηφιακής γεωργικής υποδομής και γνωστικού γεωργικού περιβάλλοντος για την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων).

Το πόσο σημαντικό είναι η υλοποίηση των ορόσημων στο σύνολό τους και η είσπραξη των δύο δόσεων, επισημαίνεται σε σχετική μελέτη της Eurobank. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης (η χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης και η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων), μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην άνοδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Η άνοδος αυτή, μπορεί να είναι από 6,9% (σύμφωνα με το σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος) έως 7,3% (με βάση τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών).

Αν σου άρεσε κάνε