Στενότερη η ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας
Τη στενότερη ναυτιλιακή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία, προβλέπει το Σύμφωνο συνεργασίας, με τον γαλλικό οργανισμό Cluster Maritime Français, που υπεγράφη χθες στη Γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα στο πλαίσιο της ίδρυσης της Επιτροπής Ναυτιλίας του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
«Η επιτροπή θα αποτελέσει το χώρο συνάντησης, όπου ελληνικοί και γαλλικοί φορείς θα ανταλλάσσουν απόψεις, θα δημιουργούν συνέργειες, θα ασκούν εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα αποκομίζουν κέρδη» δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης Patrick Maisonnave.
Τόνισε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου κατά 45% την προσεχή δεκαετία και η αναγκαιότητα απανθρακοποίησης των μεταφορών, που απαιτούν τον εκσυγχρονισμό του ενός τρίτου του στόλου, καθώς και η έξοδος της λονδρέζικης αγοράς από τον κοινοτικό χώρο, αποτελούν για την επιτροπή μοναδικές ευκαιρίες προς εκμετάλλευση».
Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Laurent Thuillier και ο πρόεδρος του Cluster Maritime Français Frédéric Moncany de Saint-Aignan επισήμαναν πως η ιδέα για τη σύσταση της Επιτροπής προέκυψε έπειτα από πολύ σημαντικά κοινά εγχειρήματα μεταξύ των δυο χωρών.
Το όραμα της Επιτροπής είναι η δημιουργία και ενδυνάμωση των ελληνογαλλικών δεσμών σε όλους τους διαφορετικούς τομείς της ναυτιλίας μέσω της οργάνωσης εκδηλώσεων και θεματικών εργαστηρίων που θα εστιάζουν στα διάφορα επαγγέλματα στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών.
Οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι μακρόχρονες.
Η σύσταση της Επιτροπής Ναυτιλίας στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δυο χωρών, φιλοδοξώντας σημαντικά αποτελέσματα.
H Επιτροπή αποτελείται από 10 μέλη. Ο πρόεδρος της κ. Philippe Louis-Dreyfus κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνεισφέρουν έμπρακτα στο έργο της με την τακτική τους παρουσία και συμμετοχή.
Η κα. Μαρίλυ Φραγκίστα, ως μέλος της Επιτροπής και εκπροσωπώντας τους Έλληνες εφοπλιστές, δήλωσε πως ησυμμετοχή της στην Επιτροπή ήταν κάτι που επιθυμούσε πολύ λόγω της ιστορίας της εταιρείας της, αλλά και της μεγάλης προθυμίας της να προωθήσει την ελληνογαλλική εταιρική σχέση χάρη στην εξοικείωσή της με τις αξίες και τον πολιτισμό της Γαλλίας.
Τέλος, ο κ. Philippe Louis-Dreyfus αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θέματα που η Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει στο άμεσο μέλλον, όπως το Smart Shipping, τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα, οι λιμενικές υποδομές, η ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες, η ασφάλιση και το φορολογικό πλαίσιο.