ΦΠΑ: Επιστροφές «εξπρές» έως το τέλος του έτους
Τις επιστροφές του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες σε χρόνο- εξπρές, μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών, και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ έως το τέλος του έτους.
Με βάση το νέο σύστημα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω email όταν η υπόθεση τους προωθείται για επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Στόχος είναι οι ταχείες επιστροφές να καλύψουν σταδιακά τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων που θα υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα.
Το όλο έργο είναι ένα από τα πέντε στον τομέα της φορολογίας που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της νέας «ψηφιακής εφορίας». Κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι:
-Η επιτάχυνση των επιστροφών του ΦΠΑ, που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.
-Η αντιμετώπιση της απάτης στις επιστροφές ΦΠΑ, με βάση τις αρχές ανάλυσης κινδύνου.
-Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.
-Η επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ χωρίς έλεγχο στο 97% των αιτήσεων.
-Η υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και η αύξηση της διαφάνειας.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές του ΦΠΑ συμβάλλει και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData, μέσω των οποίων οι φορολογικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα για τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους, τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Με το νέο σύστημα η εφορία γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας έτσι και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις.
Όπως έδειξε η τελευταία έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από μισό χρόνο για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούνται. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επανεκκίνησή τους και την απόσβεση των ζημιών της πανδημίας. Ειδικότερα, η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές του ΦΠΑ 62 εβδομάδες, η Κύπρος 43 εβδομάδες και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.
Ο ΦΠΑ επιστρέφεται πιο γρήγορα σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Θα πρέπει δε να πληρούν τα εξής κριτήρια, προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:
-Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μην διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
-Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
-Να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.