Τουριστικές ...εξορμήσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους ετοιμάζει η ΑΑΔΕ
Τις «βαλίτσες» τους για τις τουριστικές περιοχές της χώρας ετοιμάζουν, ενόψει της θερινής περιόδου, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων και στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό οι εφορίες σε νησιά και άλλα τουριστικά θέρετρα της χώρας, που θεωρούνται επικίνδυνα για φοροδιαφυγή.
Εφέτος, η ΑΑΔΕ αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Οι πληροφορίες αυτές θα καταχωρούνται και θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που έχει αποκρυβεί από φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.
Όπως δε προβλέπει η εγκύκλιος που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, πρέπει να ενισχυθούν με εφοριακούς οι εφορίες στις περιοχές: Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου και Χανίων, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Με βάση τον σχεδιασμό, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των φορολογικών ελέγχων θα είναι η μέθοδος της «προσποίησης» του πελάτη από τους ελεγκτές, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.
Παράλληλα, θα διενεργούνται πολυεπίπεδες διασταυρώσεις, όπως στην περίπτωση επιχειρηματία εστίασης στα Τρίκαλα, του οποίου το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκούσε για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης. Οι ελεγκτές εφάρμοσαν έμμεση τεχνική ελέγχου προσδιορισμού τού ακαθάριστου εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, και συγκεκριμένα τη μέθοδο της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών. Με βάση αυτήν τη μέθοδο, ελήφθησαν δεδομένα από τις αγορασθείσες ποσότητες πωλούμενων εμπορευμάτων (καφέδες, μπύρες, κρασιά, αλκοολούχα ποτά), χωρίς να συνυπολογιστούν αναψυκτικά, χυμοί, τοστ, πίτσες κ.ά. που ο έλεγχος εξέλαβε ως συνοδευτικά των άλλων εμπορευμάτων. Και λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο, με συνεκτίμηση των δεδομένων της επιχείρησης, ή που παρασχέθηκαν από τον επιχειρηματία για τις τιμές πώλησης, προσδιορίστηκε το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Σύμφωνα δε με στελέχη της ΑΑΔΕ, οι νέες μέθοδοι κλείνουν σχεδόν απόλυτα τις «τρύπες» για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή. Καθώς, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί πλέον να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις εξής τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών, β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου, γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.