Επιστρεπτέες προκαταβολές: Στην «τελική ευθεία» αποπληρωμών 700.000 επιχειρήσεις
Αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με τις «επιστρεπτέες προκαταβολές», οι οποίες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 96 δόσεις (οκτώ χρόνια) από τα τέλη του Ιουνίου. Οι περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο στους επτά κύκλους της «επιστρεπτέας», αναμένουν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα αποσαφηνίζουν τη διαδικασία αποπληρωμής, καθώς και την ανάρτηση στους λογαριασμούς τους στο Taxisnet των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Παράλληλα, θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν την κρατική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας, να υποβάλουν το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας. Αυτό αναζητείται αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις των Πρωτοδικείων που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, ήτοι των Πρωτοδικείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Στην περίπτωση που η έδρα της επιχείρησης δεν βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές, το πιστοποιητικό εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της έδρας της επιχείρησης και υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ
Στους επτά κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» χορηγήθηκαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ, ενώ, μετά τα «κουρέματα», το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Από αυτά, το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται ότι κάποιοι θα καταβάλουν μικρότερο ποσό κάνοντας χρήση της έκπτωση του 15% για εφάπαξ εξόφληση, ενώ κάποιοι άλλοι θα αφήσουν απλήρωτη την οφειλή.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει ατύπως παράταση για την εφάπαξ εξόφληση έως το τέλος του Μαΐου, αντί για το τέλος του Μαρτίου. Έτσι, οι επαγγελματίες έχουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το δάνειο, ή θα προτιμήσουν τις 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, δίδεται μηνιαία «ανάσα» ρευστότητας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε «επιστρεπτέα προκαταβολή» 100.000 ευρώ και θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 50.000 ευρώ, θα πληρώνει κάθε μήνα για οκτώ χρόνια 520 ευρώ, ενώ με τις 60 δόσεις θα έπρεπε να καταβάλλει 834 ευρώ. Συνεπώς, θα έχει μηνιαία ρευστότητα ύψους 314 ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα ισχύουν τα εξής:
1.Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιστρέφουν:
-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 υπερβαίνει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 ανέρχεται σε τουλάχιστον 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019, και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
2.Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιστρέφουν:
-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 υπερβαίνει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
-Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.