Δημοσιονομικό «χάος» προκαλούν ενέργεια και ακρίβεια
«Βόμβα» στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας τείνει να αποτελέσει η αυξημένη ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ράλι στις τιμές της ενέργειας και το διογκούμενο κύμα της ακρίβειας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, μόνον η αύξηση της τιμής της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο κατά περίπου 30 ευρώ προκαλεί απώλεια στο ΑΕΠ ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ επιπτώσεις καταγράφονται και από τις αγορές των καυσίμων, των πρώτων υλών (όπου οι στα σιτηρά καταρρίπτουν όλα τα ρεκόρ), τον τουρισμό, καθώς και από ορισμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμούσε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα υποχωρούσαν, προκειμένου σταδιακά να περιορίζεται και η επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο. Πλέον αυτός ο προγραμματισμός έχει ανατραπεί πλήρως, καθώς οι τιμές θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, άρα και η επιδότηση θα παραμείνει για αρκετούς μήνες. Έτσι, ο λογαριασμός για τη συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων του ρεύματος μοιάζει εφιαλτικός για τον προϋπολογισμό, απαιτώντας από 600 εκατ. ευρώ με μια τιμή ρεύματος 200 ευρώ/MWH έως 2 δισ. ευρώ με τιμή στα 300 ευρώ/MWH.
«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, οι δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης θα είναι μικρότερες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δείχνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο. Ήτοι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος από μόνος του. Σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 331,3 €/MW. Εάν μείνει σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να επιδοτούν τους λογαριασμούς με περισσότερα από 60 ευρώ τον μήνα. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι για πόσους μήνες μπορούν να το πράξουν;
Μόνη ελπίδα στο οικονομικό επιτελείο είναι να ανοίξουν- και το συντομότερο δυνατόν- οι ευρωπαϊκές «στρόφιγγες» για τη χρηματοδότηση των νέων «αναχωμάτων» και ταυτόχρονα να εξαιρεθούν από το έλλειμμα και το χρέος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης σε εθνικό επίπεδο και οι αμυντικές δαπάνες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επιστρατευτούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι όμως που αυτομάτως θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό του ελλείμματος από τον στόχο για 1,4% του ΑΕΠ εφέτος.
Επί του παρόντος, αναζητούνται τα κονδύλια για μία στοχευμένη εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι σχετικές αποφάσεις για το συνολικό ύψος της επιδότησης και τον αριθμό των δικαιούχων θα ληφθούν έως το τέλος του Μαρτίου, σε συνάρτηση με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον τρέχοντα μήνα.