ΥΠΟΙΚ: Άμεσες παρεμβάσεις κατά του «ράλι» ανατιμήσεων στην ενέργεια
Με τα σενάρια του τρόμου για υπέρογκες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας να πλανώνται πάνω από την αγορά, το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου προβλέπει παρεμβάσεις άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, όπως π.χ. η επιτάχυνση της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία. Παράλληλα, προσβλέπει και σε μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, με τη σύσταση ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε πρώτη φάση αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα επικαιροποιημένη «εργαλειοθήκη», στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο έκτακτων μέτρων, που μπορούν να υλοποιήσουν τα κράτη- μέλη για να ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις από την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Η κυβέρνηση επιθυμεί την επιδότηση του κόστους της ενέργειας από το ευρωπαϊκό ταμείο που θα συσταθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι «επώδυνη». Ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ζητεί επιδοτήσεις που δεν θα έχουν οριζόντια χαρακτηριστικά, αλλά θα διαφοροποιούνται ανά κλάδο ανάλογα με το ενεργειακό κόστος της κάθε μίας. Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη παρέμβαση, απαιτείται να δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ήτοι να επιτραπεί ως κρατική ενίσχυση η ενισχυμένη στήριξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της χώρας μας, θα ανακοινωθεί η συνέχιση στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, με τις ενισχύσεις να είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο ακόμη και από τις αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη εξαίρεσης από τα δημοσιονομικά ελλείμματα των δαπανών για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα νέα δεδομένα θα απαιτηθούν μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ενισχύσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με… κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των τιμών στις διεθνείς αγορές, καθώς διατυπώνεται η ανησυχία ότι το άλμα που κάνει τα τελευταία 24ωρα το φυσικό αέριο προοιωνίζεται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη ξεπέρασε την περασμένη Παρασκευή το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και άγγιξε τα 208 ευρώ. Μάλιστα, από σήμερα οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και μειωμένους ανέμους, γεγονός που θα ωθήσει ανοδικά τη χρήση, όπως και τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αερίου θα παγιωθούν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως εκτίμησε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οδηγώντας τις τιμές ρεύματος στη χονδρική πλησίον των 300 ευρώ/μεγαβατώρα.
Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι επιδοτήσεις των καταναλωτών θα συνεχιστούν τον Μάρτιο, για έβδομο συνεχή μήνα, και αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση θα είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (από 150 κιλοβατώρες που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο), και για κατανάλωση από 156 έως 310 κιλοβατώρες (από 300 κιλοβατώρες) η επιδότηση θα είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, η συνολική επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 40,03 ευρώ.
-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί των 300), χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/μεγαβατώρα για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
-Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).