Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Στο «τραπέζι» του ΥΠΟΙΚ σενάριο για αύξηση των δόσεων
Σε αύξηση του αριθμού των δόσεων σε τουλάχιστον 72 από 60 σήμερα για την αποπληρωμή των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πιέζονται από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος, αλλά το όλο θέμα θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την πρόσθετη πίεση που δημιουργεί και στις εγχώριες επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν 8 δισ. ευρώ κατά τους επτά γύρους των «επιστρεπτέων προκαταβολών», αλλά το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν στο Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.
Έως τα τέλη του Μαρτίου θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος, προκειμένου να έχουν επιπλέον έκπτωση 15%, ή εάν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, για να αποφασίσουν οι δικαιούχοι, θα πρέπει η ΑΑΔΕ έως τα μέσα του Μαρτίου να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλόμενων ποσών στον λογαριασμό των φορολογούμενων στην ψηφιακή πύλη myAADE, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Το ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου πέρυσι, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, επιστρέφεται από 25% έως και 50% της ενίσχυσης και ειδικότερα:
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1ηΙανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασιών:
-Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης υπερβαίνει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
-Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι προαναφερθείσες εταιρείες δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
-Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1ηΙανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας:
-Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης υπερβαίνει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
-Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.