«Αναθεώρηση» του προϋπολογισμού λόγω Ουκρανικού
Γράφεται από την αρχή ο προϋπολογισμός, μετά τα δυσμενή δεδομένα που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρισμό. Ανατιμήσεις που ήρθαν να προστεθούν στον ήδη υψηλό πληθωρισμό σε τρόφιμα και υπηρεσίες και δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία.
Στο νέο σκηνικό, τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι και απειλείται ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος, με το μόνο που δεν αλλάζει επί του παρόντος να είναι ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος και επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπονταν αρχικά (εκτιμάται πλέον ότι θα ανέλθει σε 4% σε μέσα επίπεδα) και θα απαιτηθεί να αφαιρεθούν μεγαλύτερα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χθες ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις των δυσμενών εξελίξεων θα είναι στο ΑΕΠ της χώρας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο για παροχή έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και η επιπλέον ενίσχυσή τους θα πραγματοποιείται μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Καθώς, αν και στο οικονομικό επιτελείο έχουν εκπονήσει διάφορα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης, υπολογίζοντας πώς θα διανεμηθεί το δημοσιονομικό απόθεμα που θα εξευρεθεί, το βάρος τώρα πέφτει σε «αναχώματα» που θα περιορίσουν την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έκρηξη των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν επιπλέον ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για την απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας σε πρώτη φάση για τους λογαριασμούς του Μαρτίου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατηγική μπορεί να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Το σχέδιο για επιδοτήσεις που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης μπορεί να προβλέπει 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά το κόστος θα ανέβει με κάλυψη και από τον προϋπολογισμό.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει στο σημερινό Eurogroup στο Παρίσι, την εξαίρεση αυτών των δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε και η ατζέντα του Eurogroup. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια γενική συζήτηση για τον πληθωρισμό και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλήφθηκε ειδικό θέμα συζήτησης για το Ουκρανικό και τις επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη. Και στο τραπέζι μπαίνει και η πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης.