ΥΠΟΙΚ: Τρεις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της κτηματαγοράς
Σε τρεις περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων, μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ενισχύσει τις επενδύσεις στο real estate. Ειδικότερα, προσανατολίζεται στο να παρατείνει για άλλα δύο έτη το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα (το μέτρο λήγει την 31η Δεκεμβρίου εφέτος), να επεκτείνει για ένα ακόμη έτος την έκπτωση για τις ανακαινίσεις κατοικιών (επίσης λήγει στο τέλος του έτους), καθώς και να καταργήσει τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Η ηγεσία του υπουργείου επιζητεί να επανέλθουν οι επενδύσεις σε κατοικίες στα 2007, όταν ανέρχονταν στο 11% του ΑΕΠ. Σήμερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι επενδύσεις αυτές συνέχισαν να ενισχύονται το εννεάμηνο του 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό (34,7%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%).
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να προχωρήσουν στις ακόλουθες παρεμβάσεις:
1.Παράταση στο μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024. Το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020, αφορά τόσο στα νεόδμητα ακίνητα όσο και στα αδιάθετα από το 2006 οπότε και υιοθετήθηκε η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα.
Ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε σε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι «με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά έως τις 31/12/2022, η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά στο σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό».
Επίσης, η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής, όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι «ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στον φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου»
2.Επέκταση για έναν ακόμη χρόνο της ρύθμισης για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση ακινήτων. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως και τις 31/12/2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους τον φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών για τα επόμενα τέσσερα έτη. Δηλαδή, το 40% του ποσού των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε κάθε ένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε τέσσερα επόμενα έτη και θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται σε βάρος του ιδιοκτήτη σε κάθε ένα από τα 4 αυτά επόμενα έτη.
Προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση αυτή, είναι:
-τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων,
-οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών,
-οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking.
3.Γίνονται πιο γρήγορες και εύκολες οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το πρώτο βήμα θα γίνει με την κατάργηση της βεβαίωσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που θέτει τροχοπέδη στις επενδύσεις σε ακίνητα, αφού για να τη λάβουν οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν από έναν έως και εννέα μήνες (για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις), με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων. Ταυτόχρονα, έως το τέλος του έτους θα γίνονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ.