«Γκάζι» στις διαδικασίες για χορήγηση έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν το Πάσχα
Μετά το σοκ του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο, που επέστρεψε τη χώρα στις εποχές της δραχμής, το οικονομικό επιτελείο επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση πριν από το Πάσχα του έκτακτου επιδόματος στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά: χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.
Ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου απέκλεισε εκ νέου την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων στήριξης- παρόλο που το σύνολο των νοικοκυριών βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό της ακρίβειας- αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα στους οικονομικά αδύναμους.
Η τελική απόφαση για τη διαδικασία και τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα δοθεί μία έκτακτη βοήθεια, θα ληφθεί όταν υπάρξει σαφής εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου. Αν και τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο φρέναραν λόγω της «Ελπίδας» και της πανδημίας, για τον Φεβρουάριο τα νέα είναι ενθαρρυντικά, καθώς έως στιγμής εμφανίζονται να είναι 500 εκατ. ευρώ άνω του στόχου. Παράλληλα, αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2021, το οποίο φαίνεται ότι αυξήθηκε πάνω από το 8% και θα δώσει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης, στην κυβέρνηση θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Εν κατακλείδι, τα ακριβή εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν, θα εξαρτηθεί άμεσα από τον τελικό δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί. Σημειώνεται ότι το επίδομα που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, υγειονομικούς και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανήλθε σε 335 εκατ. ευρώ. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι επ’ ουδενί το ποσό που θα κατευθυνθεί στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα επηρεάσει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ εφέτος.
Την ίδια ώρα, η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί και τον προϋπολογισμό σε τροχιά αναθεώρησης. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2023- 2026, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη του Απριλίου, θα ενσωματωθεί ένα νέο σενάριο βάσης για τον φετινό προϋπολογισμό, το οποίο θα βασίζεται σε τρεις μεταβλητές: τις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, με το τελευταίο να αυξάνεται σε ονομαστικούς όρους λόγω της πληθωριστικής ανάφλεξης.
Στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο η «καθιερωμένη» εγκύκλιος προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτή επισημαίνεται με έμφαση, ότι από το 2023 αναμένεται η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής λόγω της πανδημίας, που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες την περίοδο 2020- 2022. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, θα δεσμευτεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2023- 2026.