Ο «χάρτης» εξόδου απ' την ενισχυμένη εποπτεία στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς

 Ο «χάρτης» εξόδου απ' την ενισχυμένη εποπτεία στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:11 Δημιουργία 24/01/22, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ο οδικός χάρτης για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν επί διήμερο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να προχωρήσει και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, καθώς εκκρεμεί μια δόση από το 2019, ενώ η δεύτερη αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup τον Ιούνιο και να εκταμιευθεί μετά την τελευταία αξιολόγηση τον Απρίλιο και εφόσον εκδοθεί θετικό πόρισμα τον Μάιο.

Γενικά, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής χαρακτηρίζονται «λεπτές», λόγω της δυστοκίας στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, όπως η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των παλαιών εκκρεμών συντάξεων, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που καθυστερούν. Κεντρική θέση στην ατζέντα των συζητήσεων θα έχει το ζήτημα των πλειστηριασμών και η επαναξιολόγηση του μεταβατικού καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ειδικότερα, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της αξιολόγησης αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν τα νοσοκομεία με ληξιπρόθεσμες οφειλές 927 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκατ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής, θα αποδείξουν ότι υπάρχει μείωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ενώ οι θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για την εκκαθάριση των οφειλών, δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση λόγω χαμηλών επιδόσεων. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι τα «κόκκινα» χρέη του Δημοσίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ή σε απόλυτα μεγέθη τα 350 εκατ. ευρώ.

Στις εκκρεμείς συντάξεις, ο e-ΕΦΚΑ κατέγραψε πέρυσι, σε σχέση με το 2019, αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων. Αυτό θα αποτελέσει το «όπλο» για να καταδειχθεί ότι η στρατηγική που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει να αποδίδει. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 συντάξεις, καθώς έως το τέλος του Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375 συντάξεις, και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000 κύριες συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324 κύριες συντάξεις.

Για την α’ κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, η κυβέρνηση εκφράζει βούληση να την προστατέψει κατά το δυνατόν, με δεδομένες και τις δύσκολες συνθήκες από την ακρίβεια και την υγειονομική κρίση. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αφορά σε ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της α’ κατοικίας έως τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που θα τεθεί σε λειτουργία το α’ τρίμηνο του 2023. Το σχέδιο προβλέπει ότι έως τότε οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης θα αναλάβουν τον ρόλο του συγκεκριμένου Φορέα, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη από τον νόμο κρατική επιδότηση που διαμορφώνεται σε 70 έως 210 ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν επικαλεστεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς πλήττεται η «κουλτούρα πληρωμών», που θα κινδυνεύσει περαιτέρω από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, ενώ είχαν σταθεί και στον πολύ μικρό αριθμό των δανειοληπτών που δηλώνουν ευάλωτοι. Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους επικεφαλής ότι το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση προσέλκυσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες που θα κληθούν να επενδύσουν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Πρόβλημα υπάρχει και με την επίσπευση εκδίκασης των 40.000 υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», όπου καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω της υγειονομικής κρίσης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων.

Αν σου άρεσε κάνε