Κορονοχρέη: «Τέλος χρόνου» για τις 36-72 δόσεις
«Σιγή ασυρμάτου» τηρεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36- 72 δόσεις. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έως σήμερα μόλις 45.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση, από το σύνολο των περίπου 830.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων της.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά εάν θα δοθεί μία μίνι παράταση διάρκειας ενός ή δύο μηνών. «Οι άνθρωποι που θέλουν να μπουν και να ρυθμίσουν μπαίνουν, δεν θα περιμένουν τους άλλους. Πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μπουν στην κανονικότητα», είναι η χαρακτηριστική ρήση του, εκφράζοντας έτσι την προσωπική αντίθεση στο ενδεχόμενο μιας παράτασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους παράγοντες το θέμα «παραμένει ανοικτό» και θα εξεταστεί με τα δεδομένα που θα υπάρχουν λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας στις 26 Ιανουαρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να αυξηθεί το ενδιαφέρον όταν τα χρονικά περιθώρια θα περιοριστούν, αφού πολλοί από εκείνους που διστάζουν λόγω της άμεσης πληρωμής της πρώτης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση (εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης) θα σπεύσουν να ενταχθούν.
Σημειώνεται ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εξής οφειλές:
-Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
-Οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις.
-Δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.
Όλες οι βασικές οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 36 και έως 72 μηνιαίες δόσεις, από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο. Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων δεν θα επιβαρύνονται με τόκο. Σε περίπτωση καθυστέρηση καταβολής δόσης, αυτή επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 5%.
Στον αντίποδα, έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση:
-Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021.
-Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.
-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021.
-Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.
-Εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς «Συν-Εργασία».
-Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021.
Και κάρτες… εξωτερικού!
Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να πληρώσουν την εφορία, η ΑΑΔΕ αποφάσισε την αποδοχή και καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Η Ανεξάρτητη Αρχή έχει απευθύνει πρόσκληση ανοιχτής διαβούλευσης για τη σύναψη σύμβασης με νομίμως αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος θα αποδέχεται και θα εκκαθαρίζει για λογαριασμό τής ΑΑΔΕ συναλλαγές με τη χρήση καρτών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Σήμερα, σε συνεργασία με την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ, η ΑΑΔΕ και η ΓΓΠΣΔΔ αποδέχονται συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών οι οποίοι λειτουργούν στην Ελλάδα, τόσο με φυσική, όσο και χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας.