Υπό τον κίνδυνο «φοροπαγίδων» ζευγάρια που θα υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Υπό τον κίνδυνο «φοροπαγίδων» ζευγάρια που θα υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:21 Δημιουργία 10/01/22, 20:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Αντιμέτωποι με την παγίδα των τεκμηρίων, τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, κινδυνεύουν να βρεθούν όσα ζευγάρια επιλέξουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να γνωστοποιήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου την επιλογή για υποβολή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ενώ μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της συγκεκριμένης επιλογής.

Ωστόσο, όσοι προχωρήσουν σε αυτήν την κίνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν και παγίδες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 και θα πρέπει να τα εμφανίσουν στη φετινή φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα:

-Τεκμήρια: Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, αφού τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Οπότε εάν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το οικογενειακό εισόδημα. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ένας /μία σύζυγος είναι άνεργος/η, ή έχει περιουσιακά στοιχεία που δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του/της.

Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Δηλαδή, αυτός που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια, διαφορετικά θα πληρώσει πρόσθετο φόρο.

-Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, εάν ο ένας από τους δύο έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν. Στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Έτσι, ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα.

-Τέκνα: Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Κίνητρο για χωριστές δηλώσεις, όπως αναφέρουν και φοροτεχνικοί, υφίσταται στις περιπτώσεις που ο ένας σύζυγος καλείται να πληρώσει ή χρωστά στην εφορία, ενώ ο άλλος θα εισπράττει κανονικά την επιστροφή φόρου που τυχόν δικαιούται και δεν θα τη χάνει λόγω συμψηφισμού. Επιπλέον, θα επιλέξουν την ξεχωριστή δήλωση τα ζευγάρια σε διάσταση, ή όσοι δεν τηρούν «κοινό ταμείο» και έχουν λόγους να κρατούν μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων!

Αν σου άρεσε κάνε