«Φορολογαριασμός» άνω των 2,2 εκατ. έως την Παρασκευή
Έναν λογαριασμό άνω των 2,2 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν έως και την Παρασκευή εκατομμύρια φορολογούμενοι. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο για την ακίνητη περιουσία, τα τέλη κυκλοφορίας και τις δόσεις των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για ποιο μέρος από τις δεδομένες οφειλές θα φτάσει τελικά στα κρατικά ταμεία, και τι θα περάσει στον «Καιάδα» των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν πάρει ξανά την ανιούσα.
Ειδικότερα, έως και την Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν:
1.Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την έκτη δόση (από τις συνολικά οκτώ) του φόρου εισοδήματος ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν 400 εκατ. ευρώ.
2.Πληρωμή δόσης ENΦIA. Περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων που υπολογίζεται στα περίπου 430 εκατ. ευρώ.
3.Δόση περίπου 40 εκατ. ευρώ από την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Αφορά σε εκείνους που επανεντάχθηκαν στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου εφέτος, μέσω αίτησης στο mybusinessSupport.
4.Για τα τέλη κυκλοφορίας, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Αν και η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και μετά διπλασιάζεται το ποσό, θεωρείται πιθανόν να δοθεί, όπως και πέρυσι, παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι ωστόσο που δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Κερδισμένοι εφέτος είναι όσοι έχουν οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, καθώς τα τέλη για τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο θα είναι μηδενικά. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με το 2021.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και υποχρεώσεις για τις οποίες δόθηκε παράταση από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις εξής:
-Την ένταξη στη ρύθμιση των 36- 72 δόσεων. Η παράταση είναι έως τις 26 Ιανουαρίου, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, όμως μόνον ένας αριθμός οφειλετών που δεν υπερβαίνει τις 40.000 έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης. Οι υπόλοιποι σχεδόν 820.000 φορολογούμενοι, οι υποχρεώσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή καταβολής έως το τέλος του έτους, θα πρέπει έως τις 26 Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων (με επιτόκιο 2,5%) δόσεων.
-Τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν συμβόλαια αγοραπωλησίας, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων έως τις 31 Ιανουαρίου με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου.
-Την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν κρατικό δάνειο την περίοδο της πανδημίας, έχουν περιθώριο να καταβάλουν την πρώτη από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής στις 30 Ιουνίου αντί για τις 31 Ιανουαρίου 2022.
-Τις πάγιες δαπάνες. Για άλλους 6 μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2022, περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών θα μπορούν να συμψηφίσουν τα «πιστωτικά» που έχουν λάβει με οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Η παράταση είναι έως τις 31 Ιανουαρίου, κατ’ επέκταση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος παράτασης που δόθηκε για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες και τη διεκπεραίωση των γονικών παροχών. Έτσι, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα επιτρέπεται η κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.