«Οδικός χάρτης» για τα 9 κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης το 2022
Τον «οδικό χάρτη», ο οποίος περιλαμβάνει εννέα κρίσιμα «ραντεβού» το επόμενο έτος, κατάρτισε το οικονομικό επιτελείο με στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Σήμερα, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, υπάρχουν δύο «σκαλοπάτια» που πρέπει να ανέβει η χώρα για να φτάσει την ετυμηγορία ενός εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Το 2022, εκκρεμούν προς την κατεύθυνση αυτή τρία «ραντεβού» με την Fitch και δύο με κάθε έναν από τους άλλους τρεις οίκους. Και θεωρείται κρίσιμη έστω μια αναβάθμιση από τη S&P, Fitch και DBRS που βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι Moody’s τη βαθμολογούν ακόμη χαμηλότερα. Εάν συμβεί αυτό, η χώρα θα έρθει σε «απόσταση αναπνοής» πλέον από την επενδυτική βαθμίδα και θα έχει δυο ευκαιρίες από τους συγκεκριμένους οίκους για να κερδίσει το πολυπόθητο «στοίχημα» .
«Ποδαρικό» το 2022 θα κάνει η Fitch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Ο οίκος έχει προγραμματίσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης για τις 14 Ιανουαρίου και το δεύτερο για τις 8 Ιουλίου. Θα υπάρξει και 3η έκτακτη αξιολόγηση στις 7 Οκτωβρίου.
Τη «σκυτάλη» θα πάρει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου, ο οποίος αναβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ με θετική τάση, από ΒΒ με σταθερή τάση. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου.
Τις ίδιες ημερομηνίες θα προχωρήσουν σε αξιολογήσεις και οι Moody’s, που διατήρησαν σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχοντας όμως την κατάταξή της τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, στην κατηγορία Ba3.
Η S&P θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης στις 22 Απριλίου και το δεύτερο στις 21 Οκτωβρίου. Από τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα σε «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, δίνοντας υψηλή βαθμολογία και φέρνοντας τη χώρα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τον περασμένο Οκτώβριο δεν προχώρησε σε αξιολόγηση.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ει δυνατόν ακόμη και μέσα στο 2022, θα «θωρακίσει» τον φθηνό δανεισμό και το χαμηλό κόστος χρήματος, τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια», σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με τεράστιο δημόσιο χρέος. Οπότε, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας στα εννέα «ραντεβού» του 2022 με τους πιστοληπτικούς οίκους αποτελεί βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής, καθώς θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Πάντως, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος υπογραμμίζεται ότι η χώρα είναι πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το τέλος του 2023, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.