«Λογαριασμό» 87,8 δισ. έκαναν 8.622 μεγαλοοφειλέτες Δημοσίου μέσα στην πανδημία
«Πάρτι» έκαναν οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου μέσα στην πανδημία, επωφελούμενοι και από την «ανακωχή» στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από την εφορία. Με αποτέλεσμα στο δεκάμηνο εφέτος οι 8.622 εξ αυτών να χρωστούν 87,802 δισ. ευρώ ή το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου!
Αντίθετα, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ (στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών) μπορεί μεν να εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με το δεκάμηνο πέρυσι (κατά 88.346 οφειλέτες), ωστόσο αυτή συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά μόνο 16,4 εκατ. ευρώ). Και στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα.
Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος της οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ, σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων. Οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άγγιξε τα 63,8 δισ. ευρώ. Ανά νομική μορφή, διαπιστώνεται ότι το 67% των οφειλών- που αντιστοιχεί σε 47,6 δισ. ευρώ- προέρχεται από τις Α.Ε., ενώ ακολουθούν οι Ε.Π.Ε. με οφειλές ύψους 12,5 δισ. ευρώ και οι Ο.Ε. και Ε.Ε. με οφειλές 3,6 και 3,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Συνολικά, το «κοντέρ» των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δεκάμηνο άγγιξε τα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεκάμηνο του 2020. Ωστόσο, ποσοστό 22,8%- που αντιστοιχεί σε 25 δισ. ευρώ- αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Ενώ, ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι πριν ξεκινήσει η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, μόλις ένα 5% των οφειλών προς την εφορία είχαν μπει σε κάποιου είδους διακανονισμό.
Όσον αφορά στις ασφαλιστικές οφειλές, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στα 38,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 771,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτή προέρχεται από την αύξηση τόσο των πρόσθετων τελών (κατά 384 εκατ. ευρώ), όσο και των κύριων οφειλών (κατά 387,7 εκατ. ευρώ). Αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 47.415 οφειλέτες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του γ’ τριμήνου εφέτος σε 2.093.286 μητρώα..
Και μπορεί η επιστροφή στην κανονικότητα να φαίνεται ότι θα καθυστερήσει λόγω των αναταράξεων από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ωστόσο η ΑΑΔΕ δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει εφεξής την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προκειμένου να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία «θαμμένα» σε βάσεις δεδομένων που δεν μπορούσαν έως τώρα να αξιοποιηθούν. Όσοι από τους μεγάλους οφειλέτες θα ανταποκρίνονται στο «προσκλητήριο» της Ανεξάρτητης Αρχής θα πέφτουν στα «μαλακά» και θα εντάσσονται στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, αν και θα τελούν υπό ασφυκτική παρακολούθηση. Όσοι από την άλλη πλευρά συνεχίσουν να «σφυρίζουν αδιάφορα», θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς δεσμεύσεις λογαριασμών και πλειστηριασμοί θα μπουν εκ νέου στην ημερήσια διάταξη.