Νέα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από το 2022

Νέα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 17/12/21, 08:31
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με την παροχή από το υπουργείο Οικονομικών επιπλέον κινήτρων στους φορολογούμενους για να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, θα αρχίσει το 2022.

Από τον Ιανουάριο και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ τα ιατρικά έξοδα που θα εξοφλούνται με τον ίδιο τρόπο θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος.

Έως στιγμής στον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα δίνουν επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις προκειμένου να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα, περιλαμβάνονται 18 ειδικότητες. Ωστόσο, μετά από εισήγηση της ΑΑΔΕ θα προστεθούν και νέες ειδικότητες από κλάδους όπου εκτιμάται ότι «κρύβεται» υψηλή φοροδιαφυγή.

Έτσι, στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αναμένεται να περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές, Ξυλουργοί, Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, Οδηγοί ταξί, Επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, Ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, Φωτογράφοι και Εργολάβοι σκυροδέματος

Το 30% των δαπανών που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς τους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και έως του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ εάν έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ εάν έχουν εισόδημα 10.000- 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ εάν το εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, τα 1.500 ευρώ, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Και θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Άλλος φορολογούμενος με φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ καταβάλει με ηλεκτρονικό τρόπο σε επαγγελματίες συνολικά 8.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης, οι 2.400 ευρώ, αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του, με αποτέλεσμα αυτό να μειωθεί στις 17.600 ευρώ. Το κέρδος από τη μείωση του φόρου ανέρχεται σε 528 ευρώ.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται, το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά για τα ετήσια έξοδα που πραγματοποιεί ηλεκτρονικά κάθε φυσικό πρόσωπο για ιατρικές επισκέψεις, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα, αμοιβή 150 ευρώ για ιατρική επίσκεψη, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 300 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος και την αποφυγή του «πέναλτι».

Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία, και έως τις 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με «πλαστικό χρήμα», προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποια παρέμβαση τον Φεβρουάριο για τους πληγέντες από την πανδημία, για τους οποίους είχαν «παγώσει» τα ποσοστά των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έπρεπε να καλύψουν με το εισόδημά τους. Αφού προηγουμένως εξεταστούν από το υπουργείο Οικονομικών τα στατιστικά δεδομένα που θα ληφθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της «ζημιάς» για τους πληγέντες.

Αν σου άρεσε κάνε