«Σανίδα σωτηρίας» για τον Προϋπολογισμό οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες
Οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες «σώζουν» τον προϋπολογισμό, καθώς φέρνουν πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία μέσω της φορολογίας και παρόλο που το εισόδημα των νοικοκυριών δοκιμάζεται καθημερινά από τις αυξήσεις των τιμών.
Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα καύσιμα (όπου οι τιμές ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία), επί των οποίων επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και στη συνέχεια επί του ΕΦΚ επιβάλλεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος υπολογίζεται στη βάση της χονδρικής τιμής και της εξέλιξης των διεθνών τιμών.
Όπως δείχνουν και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά στο 10μηνο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο επίπεδο των 38,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 0,4% έναντι του στόχου, ενώ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 3,5% έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ.
Για το τρέχον έτος, το οικονομικό επιτελείο έχει προβλέψει ότι τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στα 46,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους πρέπει να μπουν στα ταμεία επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα διαμορφωθούν σε 17,1 δισ. ευρώ, ενώ αυτά από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα ανέλθουν σε 6,561 δισ. ευρώ.
Το επόμενο έτος, τα φορολογικά έσοδα θα φθάσουν στα 50,055 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 56,9% προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το 30,6% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα από διάφορους άλλους φόρους. Έτσι, από τα επιπλέον 3,479 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν το 2022, τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούν σε έμμεσους φόρους- και συγκεκριμένα ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης- και το 1,3 δισ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος.
Εν κατακλείδι, όπως επισημαίνεται και από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των τιμών έχουν διαφορετική επίδραση για τους πολίτες και τα νοικοκυριά από ό,τι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο συνήθως έχουν θετική επίδραση.