«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για πληθωριστικές πιέσεις... διαρκείας
Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις και κυρίως ως προς τη διάρκειά τους, κάτι που σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας προκαλεί «κόκκινο συναγερμό» πέριξ της πλατείας Συντάγματος.
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολοι, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, ο κύκλος του πληθωρισμού θα ακολουθήσει περαιτέρω ανοδική πορεία και κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο θα καταγραφεί νέο υψηλό ρεκόρ. Και εν προκειμένω είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στον λόγο στελέχους του οικονομικού επιτελείου για τις αναταράξεις που προκαλούνται από ακρίβεια και πανδημία λίγο πριν το 2022, ότι «μέχρι να μπούμε σε ήρεμα νερά έχουμε μία θύελλα. Και την ώρα που πλησιάζουμε στο λιμάνι έχουν σκάσει πολλά κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπούμε στο λιμάνι».
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρο Πελαγίδη, οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα έρχονται με κάποια καθυστέρηση, οπότε τα πράγματα τους αμέσως επόμενους μήνες προοιωνίζονται άσχημα. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα στα τέλη του έτους, διότι το σύνολο των αυξήσεων σε ρεύμα, μεταφορές και πρώτες ύλες δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική τιμή των προϊόντων. Εξ ου και το μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη προς τις επιχειρήσεις, πως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά στη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν ότι με το έλλειμμα να βρίσκεται στο «κόκκινο», το κύμα της ακρίβειας και η έξαρση της πανδημίας ανάβουν νέα «φωτιά» στον προϋπολογισμό. Εκτιμάται δε, ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί ένα δυσμενές σενάριο που θα συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.
Τα σημαντικά πλήγματα που επιφέρει το κύμα της ακρίβειας στα οικογενειακά εισοδήματα απειλεί κατ’ επέκταση με συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν με αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης στο γ’ τρίμηνο εφέτος, τα οποία θα αποτελούν «πυξίδα» για το εύρος της αύξησης όλο το 2021 (ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο +2,9%).
Ταυτόχρονα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων στήριξης, ακόμα και εμπλουτισμός τους, προκειμένου να αποτραπούν δυσβάσταχτες απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιες επιπλέον έκτακτες παρεμβάσεις με «μέτρα ανάγκης», τα οποία επ’ ουδενί θα αποτελούν «κοινωνικό μέρισμα». Ή, όπως, αποσαφηνίζει κυβερνητική πηγή, «δεν μπορούμε να μιλάμε για μέρισμα. Τα φορολογικά έσοδα απλώς κινούνται καλύτερα σε ένα στρώμα ελλείμματος». Θέλοντας έτσι να καταστήσει σαφές ότι η όποια συζήτηση για ένα εφάπαξ επίδομα δεν γίνεται με τους όρους του παρελθόντος, αλλά με αυτούς του παρόντος που λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης ο προϋπολογισμός οδεύει προς πρωτογενές έλλειμμα- μαμούθ!