Στενό πρέσινγκ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Στενό πρέσινγκ άσκησαν οι επικεφαλής των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο, ζητώντας τη δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με αιχμή τις εκκρεμείς συντάξεις.
Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης ήταν οι πρώτες δια ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε αυτές, οι επικεφαλής των κλιμακίων τόνισαν ότι, με έλλειμμα περίπου 8% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ, η πορεία εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία περνά αναγκαστικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό τετ-α-τετ δεν συζητήθηκαν ούτε το ενεργειακό κόστος ούτε οι προβλέψεις του προϋπολογισμού (οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα αλλάξουν), αλλά το πώς και πότε θα εξοφλήσει επιτέλους το Δημόσιο τα χρέη του. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,228 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, και μάλιστα σε περίοδο που, λόγω της πανδημίας, η ρευστότητα των επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν τα 711 εκατ. ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρων, εκ των οποίων τα μισά είναι ληξιπρόθεσμα, δηλαδή σε... αναμονή άνω των 90 ημερών!
Η πρώτη εστία του προβλήματος βρίσκεται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι βαρύνονται με 494 εκατ. ευρώ, λόγω των εκκρεμών συντάξεων. Έτσι χθες υπήρξε και ειδική συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε για δύο πράγματα: Πρώτον, το «απόθεμα» να έχει μειωθεί δραστικά έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2022, χωρίς όμως να έχει εκκαθαριστεί πλήρως, και δεύτερον ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των θεσμών για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων και τη διαδικασία απονομής των νέων.
Η δεύτερη «πληγή» είναι τα νοσοκομεία, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκαν στο τέλος του καλοκαιριού εφέτος, καθώς ανήλθαν σε 968 εκατ. ευρώ. Για τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε ένα νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ώστε τους επόμενους μήνες να εκκαθαριστεί ένας μεγάλος όγκος.
Όσον αφορά στη φημολογία για χορήγηση κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους, ήτοι την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση στους πλέον ευάλωτους που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, αυτή δείχνει να «παγώνει» προσωρινά έως ότου υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για τα μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021. Και δεν είναι τυχαίο ότι ανώτερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού «μπλοκάρει» επί του παρόντος τις εισηγήσεις για παροχή μερίσματος σε συνταξιούχους ή ευπαθείς ομάδες.
Ενώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει το επόμενο διάστημα το σχέδιο για τον νέο φόρο που θα ισχύσει από το 2022, καθώς υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να διευθετηθούν. Αυτά έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο και τους εκπτωτικούς συντελεστές.
Οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών θα ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ η έκθεσή τους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 747 εκατ. ευρώ που συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση.