«Greeks Are Back»: H Διάσκεψη που θα «ξεκλειδώσει» ξένες επενδύσεις για την Ελλάδα

«Greeks Are Back»: H Διάσκεψη που θα «ξεκλειδώσει» ξένες επενδύσεις για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:51 Δημιουργία 09/10/21, 11:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πενήντα Έλληνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ως ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, αναμένεται να συναντηθούν στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, για τη Διάσκεψη «Greeks Are Back». Κοινός τους σκοπός είναι να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους προκειμένου η Ελλάδα να γίνει πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις.

Ο ιθύνων νους και επικεφαλής της Public Affairs and Networks, Ανδρέας Γιαννόπουλος, μίλησε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ποιος είναι ο στόχος της Διάσκεψης;

Στόχος είναι τα στελέχη να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, εφαρμοσμένης πολιτικής. Δεν πρόκειται για ένα think tank που θα συζητεί αορίστως. Οι προστάσεις δεν θέλουμε να είναι φλύαρες. Ό,τι προτείνει η κάθε ομάδα θα αποτυπωθεί και συντεθεί σε ένα κείμενο που θα ονομαστεί «Πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα». Αυτό το κείμενο θα σταλεί στην κυβέρνηση, στα κόμματα, σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, τα ΜΜΕ και σε άλλους θεσμικούς φορείς για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα και γνωστοποίηση των προτάσεων. Επιπλέον, στόχος είναι αυτή η Διάσκεψη να γίνεται κάθε χρόνο. Του χρόνου θέλαμε να παρουσιάσουμε στην αρχή της Διάσκεψης τι από αυτά που θα προταθούν φέτος θα έχει υλοποιηθεί, τι θα βρίσκεται σε εξέλιξη και τι όχι. Είναι αυτό που αγγλιστί λέμε «accountability», η λογοδοσία, δηλαδή ο έλεγχος. Θα έχουμε άλλες ομάδες εργασίας, βέβαια, θα υπάρχει ένας πυρήνας των στελεχών που θα συμμετάσχουν φέτος αλλά θα προστεθούν και καινούριοι.

Εκτός από τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος και στελέχη της κυβέρνησης;

Θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα είναι και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Αυτό θα είναι το προοίμιο για να μπούμε στο κυρίως θέμα της Διάσκεψης η οποία θα έχει έξι ομάδες εργασίας με 8 -10 άτομα, η κάθε ομάδα. Μετά το πέρας των εργασιών, ο εισηγητής της κάθε ομάδας θα παρουσιάσει μια διαφάνεια με τα βασικά σημεία σε «bullet points» για το τι προτείνει κάθε ομάδα εργασίας σε σχέση με τι πρέπει να γίνει στις πράσινες επενδύσεις, στο φορολογικό πλαίσιο, στην προσέλκυση ταλέντων, στην καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη, και φυσικά στη ψηφιακή μετάβαση, ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Εκεί θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το Greeks Are Back;

Θα ξεκινούσα από μια θετική διαπίστωση. Η ιδέα μού γεννήθηκε όταν ζούσα και εργαζόμουν κι εγώ στο εξωτερικό, σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Όπου και να πήγαινα, στο πλαίσιο των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων, έβλεπα Έλληνες και μάλιστα σε υψηλόβαθμες θέσεις μεγάλων εταιρειών, παντού. Από τη ζύμωση και από τις κουβέντες που είχαμε ανάμεσα μας προέκυπτε πάντοτε στο τέλος η «έννοια» για την Ελλάδα. Δεν λέω «παράπονο» γιατί φυσικά όταν αγαπάς κάτι παραπονιέσαι, όποτε βλέπεις στραβά πράγματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πραγματική ανιδιοτέλεια. Όλοι είμαστε πατριώτες στην Ελλάδα. Όταν ζεις στο εξωτερικό αυτή η έννοια και η αγάπη, γίνονται μεγαλύτερες γιατί ενισχύονται από την απόσταση που υπάρχει. 'Αρα, η ιδέα ξεκίνησε από το ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό δυναμικό Ελλήνων, ανώτερων στελεχών στο εξωτερικό. Μόνο το Ισραήλ μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πολλούς απόδημους Έλληνες και αυτοί οι άνθρωποι είναι σε υψηλόβαθμες θέσεις, σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να μαζευτούν αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή. Να έρθουν πίσω και να επιστρέψουν αξία, μοιραζόμενοι τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις παραστάσεις για κάτι πολύ ειδικό: πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Δεν μιλάμε για «σοφούς» οι οποίοι ζουν εκτός συνόρων και θα έρθουν εδώ και θα δώσουν τα φώτα στους αδαείς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Όμως, το λέω μετά λόγου γνώσεως, όταν συναναστρέφεσαι, στα κεντρικά μεγάλων εταιρειών, συναδέλφους σου και είσαι μέσα στα κέντρα των αποφάσεων, ξέρεις ποιοι είναι οι παράγοντες, ποια είναι τα κριτήρια που επικρατούν τελικά όταν πρόκειται μια χώρα να τοποθετηθεί στο χάρτη των πιθανών επενδυτικών επιλογών μιας εταιρείας.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που χρειάζεται μεγάλο συντονισμό. Πόσο καιρό το οργανώνετε;

Ένα χρόνο τώρα το οργανώνουμε. Το ανακοινώσαμε τον Σεπτέμβριο 2020 και αυτό που χρειάστηκε πολύ χρόνο ήταν να φτάσουμε σε αυτό το «σώμα» των 50 στελεχών. Είναι πολλοί Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά έπρεπε να βρούμε και τους κατάλληλους ανθρώπους που θα ταίριαζαν σε κάθε ομάδα εργασίας. Υπήρξαν πολλές επικοινωνίες. Τον Σεπτέμβριο κάναμε έξι τηλεδιασκέψεις ανά ομάδα εργασίας, με στόχο να γνωριστούν οι συμμετέχοντες, να μην δει ο ένας τον άλλο πρώτη φορά στις 21 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τις δουλειές τους ουσιαστικά, για κάτι που δεν εντάσσεται στα επαγγελματικά τους καθήκοντα και έρχονται στο περιθώριο του προσωπικού τους χρόνου. Συμμετέχουν με το νου και με την καρδιά. Δεν πρόκειται για στελέχη που έφυγαν στην κρίση. Έχουν υψηλές θέσεις εδώ και χρόνια. Έρχονται για να επιστρέψουν αξία στην πατρίδα τους με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις και το συναίσθημα που έχουν για την Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε