Αναζητείται κοινή ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό κόστος
Κοινό βηματισμό θα αναζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό πρόβλημα που εκτινάσσει τον πληθωρισμό και απειλεί πλέον ευθέως την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Άλλωστε, την τρέχουσα περίοδο όλες οι χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν από το κόστος της ενέργειας, ενώ αναζητούν τα έκτακτα μέτρα που θα απορροφήσουν μέρος των κραδασμών και θα στηρίξουν κατά το δυνατόν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Είναι πλέον χαρακτηριστικό το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας». Και καθώς ένας μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, η Goldman Sachs ήδη αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη, υπολογίζοντας ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει το 44% της βιομηχανικής παραγωγής.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας και διαμορφώθηκε στο 3,4%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για τη διάρκεια του φαινομένου. Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού πλήττοντας ανάκαμψη και καταναλωτές, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που ανέμεναν αρχικά.
Στα καθ’ ημάς, τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας αναζητούν πρόσθετα κονδύλια για να αυξήσουν την επιδότηση τόσο στα τιμολόγια ρεύματος, όσο και στο φυσικό αέριο. Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί έως στιγμής για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά και για το επίδομα θέρμανσης, είναι σαφές ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν το πρόβλημα και θα αυξηθούν περαιτέρω. Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν πώς μπορεί να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, που συμπεριλαμβάνει τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο, ώστε η επιδότηση να φτάσει σε μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. Παράλληλα, εξετάζεται η παροχή έκτακτης ενίσχυσης με εισοδηματικά κριτήρια στο τέλος του χρόνου σε ευάλωτα νοικοκυριά, για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από το «τσουνάμι» ακρίβειας στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής.
Από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας, κάνουν λόγο για ελαφρύνσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως π.χ. με τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας). Ταυτόχρονα, προαναγγέλλουν ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες για σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των πολιτών από το νέο έτος.
Ωστόσο, το εάν θα επαρκέσουν οι συγκεκριμένες κινήσεις των δύο υπουργείων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του φαινομένου, με οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν ότι ανοίγει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό και πως ο όποιος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος προκύψει θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλύψει μέρος των απωλειών από το ενεργειακό κόστος, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες άλλες ελαφρύνσεις.