Προς ένα εξάμηνο νωρίτερα η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία
Να ξεμπερδέψει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας ένα εξάμηνο νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ήτοι έως τον Ιούνιο αντί του Δεκεμβρίου 2022, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν ήδη οι προκαταρκτικές επαφές με τις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει η σχετική διαπραγμάτευση, με στόχο μετά την αξιολόγηση της άνοιξης, και εάν υπάρξει συμφωνία, τον προσεχή Ιούνιο να δοθούν οι δύο τελευταίες δόσεις και να ολοκληρωθεί το καθεστώς της εποπτείας.
Η συμφωνία του 2018 με τους θεσμούς προέβλεπε ότι αφ’ ενός το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο και ότι αφ’ ετέρου θα υπάρξει νέα συζήτηση στα μέσα του 2022. Τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ειδική αναφορά, στην οποία θα εκθέτει την επιχειρηματολογία της για το εάν η χώρα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της (όπως επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο), ή εάν πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας έως τον Δεκέμβριο.
Αυτήν τη στιγμή απομένουν τρεις αξιολογήσεις της οικονομίας και άλλες δυο δόσεις ύψους 747 εκατ. ευρώ εκάστη, για τον Δεκέμβριο 2021 και τον Ιούνιο 2022. Όμως, δεδομένου ότι η πρώτη δόση καθυστέρησε και έχει μείνει σε εκκρεμότητα, εξετάζεται να μην εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο 2022, αλλά να δοθεί «πακέτο» με τη δόση του προσεχούς Ιουνίου και η χώρα να λάβει τότε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία και οι περισσότερες εκκρεμότητες που έχει αναλάβει η χώρα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς. Αφού επιτευχθεί η έξοδος από την εποπτεία, η χώρα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία μόνο στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή αφορά στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς άλλες δεσμεύσεις, όπως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η 12η αξιολόγηση, που θα γίνει και αυτή εξ αποστάσεως, θα είναι μία από τις τελευταίες «δοκιμασίες». Θα εκκινήσει με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στο τέλος του Σεπτεμβρίου και των επικεφαλής δέκα ημέρες αργότερα. Ο βαθμός δυσκολίας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) ύψους 747 εκατ. ευρώ.
Το βάρος από την πλευρά των θεσμών θα δοθεί στα μέτρα και στις δράσεις που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας, αλλά και για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές, οι οποίες έως στιγμής ανέρχονται σε 21,5 εκατ. ευρώ και ο λογαριασμός συνεχίζει να μεγαλώνει. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ζητήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα ποσά που έχουν δοθεί μέσα από τις «Επιστρεπτέες Προκαταβολές», τη «Γέφυρα 1 και 2», το πρόγραμμα «Συνεργασία» και τις επιδοτήσεις ενοικίων και πάγιων δαπανών. Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και την προστασία της α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών και τη «2η ευκαιρία», στην οποία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις. Και όπως επισημαίνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «να είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι θα περάσουν από κόσκινο όλες τις πλατφόρμες, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τον αριθμό των ενδιαφερόμενων, πόσα χρήματα δόθηκαν και σε πόσους δικαιούχους έχουν καταλήξει».